U planu novi zakon o geoprostornim podacima – Brža i jeftinija uknjižba, više podataka za investitore
Izvor: Tanjug

Skupština Srbije trebalo bi da u sadašnjem sazivu glasa za usvajanje Zakona o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka koji, kada počne da se primenjuje, može da utiče na povećanje BDP-a države do 1,5%, kaže šef Odseka nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka Republičkog geodetskog zavoda Darko Vučetić.

Zakon će, između ostalog, do kraja 2018. smanjiti vreme trajanja postupka uknjižbe imovine sa 21 na 5 dana, uz smanjenje troškova uknjižbe sa 2,8% na 2,5% vrednosti imovine, objašnjava Vučetić.

– Na osnovu urađenih studija, efikasna nacionalna infrastruktura o prostornim podacima može da pospeši ekonomski razvoj neke države i utiče na rast BDP-a do 1,5%. Investitori će nakon usvajanja ovog zakona lakše i brže dolaziti do informacija o položaju, obliku i površini parcele, kao i mogućnosti gradnje, a broj neophodnih procedura će se duplo smanjiti – kaže Vučetić.

Ovaj zakon, kaže on, omogućiće da „jednim klikom“ svi podaci, od površine objekata, zemljišta, satelitskih snimaka terena, mapa vodenih tokova, podataka iz Zavoda za statistiku, turističkih organizacija, finansijskih i privrednih institucija, budu uskladišteni i klasifikovani na jednom mestu.

Ukrštanjem podataka iz različitih državnih institucija, na primer površine parcela u određenim delovima grada, strukture stanovništva u tim delovima grada, nivoa obrazovanja građana, njihove platežne moći, navodi Vučetić, investitor dobija informacije na osnovu kojih procenjuje da li će na tom mestu nešto da gradi i investira.

– Svi podaci će biti skladišteni u sistem portala GeoSrbija. Ovaj nacionalni portal biće unapređen i osavremenjen u skladu sa najnovijim tehnologijama do sredine sledeće godine – kaže Vučetić i objašnjava da će dosadašnji problemi nedovoljne standardizacije državnih dokumenata i neefikasnog korišćenja geoprostornih podataka ovim zakonom biti rešeni.

Procena Svetske banke je da Srbija, kako bi stigla standard razvijenih zemalja EU, mora da ima godišnji rast BDP-a od 6%, pa bi učešće geoprostornih podataka u rastu BDP-a Srbije imao ogroman značaj za ubrzani ekonomski oporavak države. Pored toga, donošenje ovog Zakona i njegova puna primena je preduslov za pristupanje Srbije EU i deo je Pregovaračkog poglavlja 27 – Životna sredina.