U pripremi izmena propisa o oporezivanju vozila
| Izvor: N1

Ministarstvo finansija Srbije priprema izmene poreskih propisa kojima će verovatno biti povećani nameti na luksuzna motorna vozila, pišu Večernje novosti.

Kako navodi list, umesto postojećih sedam kategorija oporezivanja po zapremini vozila biće uvedeno više grupa i utvrđeni novi rasponi poreza za svaku grupu.

U Ministarstvu finansija su za Večernje novosti rekli da se razmatra potreba izmene Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, između ostalog i u delu oporezivanja na upotrebu motornih vozila.

Očekuje se da će zajedno sa izmenom Zakona o finansiranju lokalne samouprave u paketu ići izmene tog zakona i Zakona o porezima na imovinu.

Sada se u sedam kategorija vozila čije su kubikaže od 1.150 do iznad 3.000 kubika vlasnicima zaračunavaju porezi u iznosu od 1.220 do 222.280 dinara.

U Srbiji je u 2015. godini, kako pišu Večernje novosti, prema podacima Narodne banke Srbije sklopljeno oko 2,4 miliona polisa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti. Ta cifra se odnosi na sva registrovana vozila – putničke automobile, kamione, autobuse, motore.