U pripremi nova nagradna igra sakupljanja fiskalnih računa – Američka kompanija „Gtech“ želi da bude savetnik
| Izvor: Novosti

Nova nagradna igra sakupljanja fiskalnih računa, kojom država želi da podstakne borbu protiv sive ekonomije, je u pripremi, a pred Vladom bi ove nedelje mogao da se nađe predlog Ministarstva finansija da ovu igru organizuje „Državna lutrija Srbije“, a ne kao do sada Poreska uprava.

U tom slučaju, jedna od opcija je da bude izabran i savetnik za igru „Lutrije“, a kako navode „Novosti“, u planu je američka kompanija „Gtech“. Mnogi u „Lutriji“ su zabrinuti zbog ovoga, budući da u „Gtech“-u rade bivši oficiri CIA i drugi američki bezbednjaci, a softveri „Lutrije“ su vojni.

– Prema Zakonu o igrama na sreću, organizator igre može da bude samo Poreska uprava jer je fiskalni račun njen artikal. Odlukom Ministarstva finansija i Vlade ovaj posao može da bude poveren „Državnoj lutriji“, koja tu vrstu igara nema u opisu svoje delatnosti. To bi i državi i „Lutriji“ donelo značajne prihode i ovakva odluka je dobra – objašnjava izvor „Novosti“.

Problem je, međutim, savetnik za igru. Država bi bezrazložno potrošila mnogo novca plaćajući posrednika, koji pritom ne bi bio izabran na tenderu i bio bi, kao priređivač igara na sreću, u konfliktu interesa. Sporno je i to što bi se na mala vrata kadrovi „Gtech“-a uvukli u „Državnu lutriju“, što inače pokušavaju godinama.

Još spornije je što bi američki bezbednjaci imali pristup našim vojnim softverima. Naime, Vojnotehnički institut je, u jesen 2014. dobio posao održavanja i razvijanja informaciono-poslovnog sistema „Državne lutrije Srbije“. Ovaj posao je želeo „Gtech“, koji je lobirao da uđe u „Lutriju“, ali preko menadžerskog ugovora. Plan je bio i da posle toga izlobiraju izmene zakona, tako da „Lutrija“ dobije apsolutni monopol, pored klasičnih i u posebnim igrama na sreću.

Srpska lutrija godinama sarađuje sa „Gtech“-om kada su u pitanju „greb-greb“ srećke, a godišnje im plaća milione za štampanje kartica u SAD, pošto jedini imaju potrebnu emulziju za premazivanje tih kartica.

Slična igra i 2013.

Nagradnu igru „Fiskalnim računima protiv sive ekonomije“ pre dve i po godine organizovala je Poreska uprava. Građani su slali po 30 fiskalnih računa na iznose veće od 300 dinara, a glavna nagrada bio je automobil „Fiat“