U prvih pet meseci 2016. izvezeno IT usluga u vrednosti od 216 mil EUR – Godišnje se u Srbiji otvori oko 200 softverskih kompanija
| Izvor: Tanjug

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež kaže da se u Srbiji u proseku godišnje otvori oko 200 softverskih kompanija i da njihov broj raste velikom brzinom.
Sada ima oko 2.200 kompanija koje zapošljavaju oko 20.000 ljudi, a taj broj raste oko 10% na godišnjem nivou.

On je kazao da od 2007. godine izvoz IKT usluga raste dvocifrenom stopom i da danas u razmeni sa svetom beležimo suficit, a takav pozitivan saldo imaju još poljoprivredni proizvodi-kukuruz i smrznuto voće.

U prvih pet meseci izvezli smo te usluge u vrednosti od 216 mil EUR, dodao je Čadež i naveo da PKS nastoji da podstakne razvoj startapova, kao i da je želja da se mladi i talentovani ljudi zadrže u Srbiji.

Direktor marketinga u Telenoru Nemanja Žilović rekao je da je važno da u društvu postoji snažan IT sektor, a da u Srbiji ima dosta talentovanih mladih sa dobrim idejama.

Inače, otvorene su prijave za prvo takmičenje u razvijanju mobilnih aplikacija iz domena pametnih gradova, koje obuhvataju oblast ekologije, saobraćaja, šopinga i turizma, do 28. avgusta, a finale će biti održano krajem godine kada će biti izabrane tri najbolje ideje.

Takmičenje Telenor Smart City Challenge Serbia 2016 organizuje udruženje BEUM pod generalnim sponzorstvom kompanije Telenor Srbija, uz podršku Friedrich Naumann fondacije i ICT Hub-a. Institucionalnu podršku dala je i PKS.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da je cilj tog takmičenja da podstiče mlade talentovane ljude da razviju svoje ideje za unapređenje kvaliteta života u lokalnim zajednicama kroz mobilne aplikacije iz domena pametnih gradova.

Smart Cities integriše ICT, energetiku, i transportni sektor u inovativnom rešavanju problema velikih gradova kao što je zakrčenost saobraćajnica, zagađenost vazduha, visoka cena energije, da bi se postigla veća mobilnost građana, uštedela energija, ali u isto vreme zaštitila životna sredina.

U okviru projekata, kako kaže, planirana je obuka koja će mladim inovativnim ljudima pomoći da na tim idejama uspešno grade sopstveni biznis.

Ukupan novčani fond za najbolje timove koji mogu imati po tri člana je 10.000 EUR, a najbolji tim imaće program akceleracije u inostranstvu u trajanju od dve nedelje.