U Srbiji 70% porodičnih firmi još u rukama prvog vlasnika – Skoro polovinu evropskih kompanija vodi druga ili treća generacija
| Izvor: eKapija

U Srbiji je čak 70% porodičnih firmi u rukama prvog vlasnika, dok u evropskim porodičnim preduzećima prva generacija upravlja samo u trećini kompanija, pokazalo je globalno istraživanje KPMG, koje je sprovedeno u 23 evropske države, u saradnji sa Zajednicom evropskih poslovnih preduzeća.

U istraživanju se navodi da je pred porodičnim kompanijama u Srbiji, kao i onima u Evropi, veliki izazov generacijske tranzicije, odnosno rešavanje pitanja upravljanja firmom.

– Druga generacija nasledila je trećinu srpskih firmi, a treća generacija je na čelu samo 2,4% preduzeća – pokazalo je istraživanje.

Kako navode, situacija u Evropi je dosta drugačija – druga ili treća generacija vlasnika vodi skoro polovinu kompanija, a 18% ima na čelu četvrtu generaciju vlasnika.

Većina porodičnih firmi (85%) slaže se da su eksterni rukovodioci potrebni za uspeh preduzeća, međutim, još uvek nisu spremni da se odreknu interne kontrole nad poslovanjem.

– Uzimajući u obzir razlike u političkom i ekonomskom ambijentu, kao i istorijskim prilikama, ne začuđuje što su porodične firme u Evropi dugovečnije nego naša porodična preduzeća – piše u saopštenju.

Za razliku od Srbije, kako navode, gde najveći broj porodičnih firmi posluje manje od 20 godina, a čak trećina manje od decenije, polovina evropskih kompanija u vlasništvu porodica posluje više od 50 godina, a trećina je na tržištu od 20 do 50 godina.

U Evropi u kategoriju porodičnih preduzeća spadaju i kompanije koje imaju više od 1.000 zaposlenih i godišnje prihode veće od 200 mil EUR, a takvih kompanija je oko 18%.

Istraživanje KPMG je pokazalo da porodična preduzeća sve više posluju na međunarodnim tržištima i da taj broj konstantno raste poslednjih godina. Kako se navodi, samo pre četiri godine van nacionalnih granica je poslovalo 60% porodičnih firmi, a taj broj je u 2016. porastao za 16%.

Navodi se i da porodične firme ulažu u startape, kompanije stare od jedne do pet godina ili stabilna preduzeća starija od 20 godina, a planiraju ulaganja u novu tehnologiju, zapošljavanje i obuku.

Uprkos slabom ekonomskom rastu i nestabilnostima unutar evropskog tržišta, porodična preduzeća u Evropi i nakon Bregzita i dalje beleže pozitivne rezultate i optimistična su u prognozama za budućnost.

Istraživanje KPMG sprovedeno je na uzorku od 1.000 kompanija u periodu od 1. maja do 30. juna 2016. godine.