U Srbiji 70% porodičnih firmi još u rukama prvog vlasnika – Skoro polovinu evropskih kompanija vodi druga ili treća generacija

U Srbiji 70% porodičnih firmi još u rukama prvog vlasnika – Skoro polovinu evropskih kompanija vodi druga ili treća generacija
| Izvor: eKapija

U Srbiji je čak 70% porodičnih firmi u rukama prvog vlasnika, dok u evropskim porodičnim preduzećima prva generacija upravlja samo u trećini kompanija, pokazalo je globalno istraživanje KPMG, koje je sprovedeno u 23 evropske države, u saradnji sa Zajednicom evropskih poslovnih preduzeća.

U istraživanju se navodi da je pred porodičnim kompanijama u Srbiji, kao i onima u Evropi, veliki izazov generacijske tranzicije, odnosno rešavanje pitanja upravljanja firmom.

– Druga generacija nasledila je trećinu srpskih firmi, a treća generacija je na čelu samo 2,4% preduzeća – pokazalo je istraživanje.

Kako navode, situacija u Evropi je dosta drugačija – druga ili treća generacija vlasnika vodi skoro polovinu kompanija, a 18% ima na čelu četvrtu generaciju vlasnika.

Većina porodičnih firmi (85%) slaže se da su eksterni rukovodioci potrebni za uspeh preduzeća, međutim, još uvek nisu spremni da se odreknu interne kontrole nad poslovanjem.

– Uzimajući u obzir razlike u političkom i ekonomskom ambijentu, kao i istorijskim prilikama, ne začuđuje što su porodične firme u Evropi dugovečnije nego naša porodična preduzeća – piše u saopštenju.

Za razliku od Srbije, kako navode, gde najveći broj porodičnih firmi posluje manje od 20 godina, a čak trećina manje od decenije, polovina evropskih kompanija u vlasništvu porodica posluje više od 50 godina, a trećina je na tržištu od 20 do 50 godina.

U Evropi u kategoriju porodičnih preduzeća spadaju i kompanije koje imaju više od 1.000 zaposlenih i godišnje prihode veće od 200 mil EUR, a takvih kompanija je oko 18%.

Istraživanje KPMG je pokazalo da porodična preduzeća sve više posluju na međunarodnim tržištima i da taj broj konstantno raste poslednjih godina. Kako se navodi, samo pre četiri godine van nacionalnih granica je poslovalo 60% porodičnih firmi, a taj broj je u 2016. porastao za 16%.

Navodi se i da porodične firme ulažu u startape, kompanije stare od jedne do pet godina ili stabilna preduzeća starija od 20 godina, a planiraju ulaganja u novu tehnologiju, zapošljavanje i obuku.

Uprkos slabom ekonomskom rastu i nestabilnostima unutar evropskog tržišta, porodična preduzeća u Evropi i nakon Bregzita i dalje beleže pozitivne rezultate i optimistična su u prognozama za budućnost.

Istraživanje KPMG sprovedeno je na uzorku od 1.000 kompanija u periodu od 1. maja do 30. juna 2016. godine.

Pročitajte takođe

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad? Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *