U Srbiji do kraja 2015. godine više od 1,5 mlrd EUR stranih investicija
| Izvor: Dnevnik

U prvih devet meseci ove godine strani investitori uložili su u Srbiju 1,2 mlrd EUR, što je oko 300 mil EUR više nego u istom periodu lane, a procenjuje se da će do kraja 2015. one dostići oko 1,5 do 1,6 mlrd EUR, piše „Dnevnik“.

Ukoliko su procene dobre, to bi značilo da su strane investicije ove godine veće od lanjskih, kada su iznosile ukupno 1,2 mlrd EUR.

Srbija je najveće investicije imala 2011. godine – 3,3 mlrd EUR, ali se to nije mnogo osetilo kroz smanjenje broja nezaposlenih.

Najveće investicije ove godine započete su u automobilskoj, prehrambenoj i građevinskoj industriji. Ulaganja su mahom stizala iz Kine, Turske, Austrije, Francuske i Italije. Povećanje od gotovo 300 mil EUR u odnosu na prošlu godinu vidno je poboljšanje i napredak za Srbiju, ali još uvek nedovoljno za otvaranje dovoljnog broja novih radnih mesta i veće smanjenje stope nezaposlenosti.

Tokom ove godine kompanija „Meita Group“ iz Kine bila je najveći strani investitor s uloženih 60 mil EUR. Nemački „Leoni“ uložio je 21 mil EUR, austrijski „Gierlinger“ 20 mil „Streit Nova 2“, kompanija iz Francuske, uložila je 18 mil, dok je italijanska grupa „Camozzi “ ovde uložila 15 mil EUR.

„Teklas“ iz Turske investirao je 11,3 mil EUR, a „Eyemaxx“ iz Austrije 9 mil EUR.

Zbog značaja stranih investicija država je spremna da i naredne godine daje niz povoljnosti stranim investitorima jer su kreatori ekonomske politike Srbije svesni toga da bez njih nema novih radnih mesta. Premijer Aleksandar Vučić naglašava da su u budžetu za 2016. godinu planirane obaveze za ranije velike strane investicije, kao što su one prema kompanijama „Air Serbia“ i „Fiat“, ali i za nove, koje će omogućiti otvaranje velikog broja radnih mesta.

Zahvaljujući tim ulaganjima, u Šapcu će iduće godine biti otvorena fabrika u kojoj će se zaposliti 1.700 ljudi, u dve fabrike u Novom Sadu posao će dobiti 3.500 ljudi, a u Vladičinom Hanu 400 radnika.

Vlada Srbije usvojila je krajem prošle nedelje zaključak o dodeli podsticajnih sredstava za sedam novih investicija, koje će omogućiti otvaranje najmanje 6.042 radna mesta. Naravno, to nisu investicije koje će biti okončane sledeće godine.

Investitori su se obavezali na to da na ime zarade za tri godine isplate više od 532,1 mil EUR. Investicioni projekti podrazumevaju otvaranje novih fabrika u Novom Sadu, Vranju, Aranđelovcu, Prokuplju, Beogradu, Inđiji i Nišu.