U Srbiji počelo izdavanje elektronskih građevinskih dozvola
Izvor: Beta

U Agenciji za privredne registre danas je počeo da radi registar objedinjenih procredura za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola.

Centralnu evidenciju trenutno koristi 3.050 zaposlenih u 582 institucije, među kojima su Ministarstvo građevinarstva, MUP, organi lokalne samouprave, javnih i komunalnih preduzeća, direkcije za građevinsko zemljište, EPS, službe za katastar nepokretnosti.

APR, koji će rukovoditi tim sistemom, treba da omogući jednostavan i lak pristup evidenciji i sistemu izveštavanja, kao i kontrolu da li nadležni organi o zatevima odlučuju u zakonom propisanim rokovima.

Ministarka građevinarstava, saobraćaja i infastrukture Zorana Mihajlović, koja je danas obišla APR povodom početka izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, izjavila je da u sistemu sada ima oko 40 prijavljenih privednika koji traže građevinsku dozvolu.

– Nov sistem je dobar za Srbiju jer tako poboljšavamo uslove poslovanja – rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je to i korak ka tome da Srbija popravi svoje mesto na Doing Business listi Svetske banke, gde su rangirane zemlje po uslovima za poslovanje.

Građani zahteve za dobijanje građevinske dozvole podnose isključivo u elektonskoj formi, lično ili posredstavom ovlašćenih projektanata. Zahteve za dozvole će moći da podnese lica koja poseduju elektronski sertifikat, koji može da se dobije u šest sertifikacionih tela – MUP i Vojska Srbije, „Pošta Srbije“, Privredna komora Srbije, „Halcom“ i „E-smart systems“.

Sistemu elektronskih građevinskih pristupa se preko sajta APR-a, Ministarstva građevinarstva i lokalnih samouprava, kao i sajta www.gradjevinskedozvole.rs.

Minimalni uslovi za pristupanje sistemu e-dozvola su računar sa operativnim sistemom Windows XP, a procedura se sastoji iz pet koraka. Moguće je praćenje toka rešavanja zahteva, a softver će upozoravati službenike na rokove za postupanje po zahtevu. Dokumenti moraju da budu digitalno potpisani, kako bi se sprečile zloupotrebe.

Inicijativu da elektronske građevinske dozvole budu uvedene u novi Zakon o planiranju i izgradnji pokrenula je Nacionalna alijansa za lokalni i regionalni razvoj (NALED) po sistemu koji funkcioniše u Makedoniji, a ta organizacija je obezbedila i donaciju od 400.000 EUR za izradu softvera za e-dozvole.