U Srbiji posluje oko 200 franšiza – Građanski zakonik regulisaće ubuduće ugovorne obaveze

U Srbiji posluje oko 200 franšiza – Građanski zakonik regulisaće ubuduće ugovorne obaveze
| Izvor: RTS

Franšiza je način poslovanja u kome jedna kompanija ustupa drugoj za naknadu svoj brend, sistem i način poslovanja kao i podršku u slučaju problema. U Srbiji postoji između 150 i 200 franšiznih firmi koje se mogu kupiti, a trećina njih je domaća. Najviše ih ima u oblasti trgovine i usluga.

Ima li kod nas zakonskog okvira, uslova i potencijala za razvoj takvog poslovanja?

Franšize se razvijaju zbog toga što je lakše uspeti preuzimanjem već uhodanog posla, a Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Švedska imaju 80-90% domaćih franšiza.

– Idealno je da vi imate mnogo više domaćih franšiza. To znači da imate neke domaće ideje koje širite kroz franšizing, a kada imate domaće ideje imate i domaću podršku – kaže Igor Bogojević sa portala Franšiza.

Zakon o franšiznom poslovanju ne postoji kod nas kao ni u većini evropskih zemalja, ali postoji Evropski franšizni kodeks koji reguliše odnose između davaoca i primaoca franšize. U predlogu Građanskog zakonika našao se i nacrt ugovora o franšizingu.

– Više neće moći bilo kakav papir da se zove ugovorom o franšizingu. Moraće da se poštuju tačne klauzule i sadržaj ugovora o franšizingu će biti determinisan, pored potpisnika – ističe savetnik u Privrednoj komori Srbije Marica Vidanović.

Prema poslednjim podacima Evropske franšizne federacije u Evropi ima više od 13.600 franšiznih firmi sa preko pola miliona prodajnih mesta. Uz podršku Privredne komore ove godine prvi put će na sajmu Franšizinga u Parizu učestvovati desetak srpskih franšiznih kompanija.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *