U Srbiju stižu i kineske platne kartice – U porastu bezgotovinsko plaćanje
| Izvor: eKapija

Ukupan broj izdatih platnih kartica na kraju 2016. godine je bio 6.900.997, što je za 9,4 odsto više nego u prethodnoj godini. Ukoliko se u obzir uzmu i kartice sa funkcijom e-novca (a to su uglavnom pri pejd kartice za plaćanje na internetu), ukupan broj izdatih kartica je 6.965.354, pa je ostvareni rast preko 10 odsto. Prošle godine učinjen je pomak u broju aktivnih kartica, koje su povećale svoje učešće u ukupno izdatim karticama na 57 odsto, a godinama unazad to učešće je bilo 50, ili ispod 50 odsto, rekla je Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije PKS.

U Privrednoj komori Srbije (PKS) u petak, 2. juna održano je tradicionalno 15. savetovanje Platne kartice 2017 na kome su predstavaljene novine u kartičarstvu i bezgotovinskom načinu plaćanja. U Srbiji je iz godine u godinu u porastu upotreba platnih kartica i taj pozitivan trend se očekuje i u narednom periodu, istaknuto je na skupu.

Kako je navedeno u saopštenju PKS, u strukturi izdatih platnih kartica, dominantne su debitne sa 84,14%, dok je učešće kreditnih kartica 15,86%.

– Posle nekoliko godina opadanja prosečne vrednosti transakcijama platnim karticama u Srbiji, ovaj trend je zaustavljen. U odnosu na prethodnu godinu došlo je do pada prosečnih vrednosti samo na segmentu kreditnih kartica – objasnila je Ocokoljić.

Kako je istakla, pozitivni su trendovi i u e-trgovini. U odnosu na prethodnu, 2016. godine ostvaren je rast broja i vrednosti transakcija u kupovini roba i usluga preko interneta. Ukupan broj plaćanja za robe i usluge kupljene na internetu, u 2016. godini je bio 3.852.840, od čega gotovo 95 odsto predstavljaju transakcije sa platnim karticama, a 5 odsto čine plaćanja upotrebom e-novca.

Iako promet ostvaren platnim karticama na internetu u Srbiji, beleži dinamične stope rasta poslednjih godina, broj transakcija i promet internet platnim karticama na stranim sajtovima, veći su oko tri puta u odnosu na transakcije i promet ostvaren na domaćim sajtovima, ukazala je Ocokoljić.

Na svetovanju je prvi put u Srbiji predstavljen nacionalni kartičarski sistem Kine, UnionPay International, koji je u 2016. godini izdao više od 6 milijardi kreditnih i debitnih kartica, što je za 1,5 milijardu više od ukupnog broja kartica izdatih od strane Visa i Mastercard. Imajući u vidu da je u 2016. godini 135 miliona Kineza putovalo u inostranstvo, od čega je više od 10 miliona putovalo u Evropu, mogućnosti za uključivanje Union Pay u ATM i trgovačku prihvatnu mrežu izazvalo je veliko interesovanje prisutnih.

Kako prenosi Blic, prema rečima Orsolie Faludi iz te kompanije, očekuje se da ove kartice zažive u Srbiji do 2019. godine.