Digitalno Preduzetništvo
Digitalno Preduzetništvo - Eduka Plus centar za poslovne veštine

U Srbiju stižu i kineske platne kartice – U porastu bezgotovinsko plaćanje

U Srbiju stižu i kineske platne kartice – U porastu bezgotovinsko plaćanje
| Izvor: eKapija

Ukupan broj izdatih platnih kartica na kraju 2016. godine je bio 6.900.997, što je za 9,4 odsto više nego u prethodnoj godini. Ukoliko se u obzir uzmu i kartice sa funkcijom e-novca (a to su uglavnom pri pejd kartice za plaćanje na internetu), ukupan broj izdatih kartica je 6.965.354, pa je ostvareni rast preko 10 odsto. Prošle godine učinjen je pomak u broju aktivnih kartica, koje su povećale svoje učešće u ukupno izdatim karticama na 57 odsto, a godinama unazad to učešće je bilo 50, ili ispod 50 odsto, rekla je Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije PKS.

U Privrednoj komori Srbije (PKS) u petak, 2. juna održano je tradicionalno 15. savetovanje Platne kartice 2017 na kome su predstavaljene novine u kartičarstvu i bezgotovinskom načinu plaćanja. U Srbiji je iz godine u godinu u porastu upotreba platnih kartica i taj pozitivan trend se očekuje i u narednom periodu, istaknuto je na skupu.

Kako je navedeno u saopštenju PKS, u strukturi izdatih platnih kartica, dominantne su debitne sa 84,14%, dok je učešće kreditnih kartica 15,86%.

– Posle nekoliko godina opadanja prosečne vrednosti transakcijama platnim karticama u Srbiji, ovaj trend je zaustavljen. U odnosu na prethodnu godinu došlo je do pada prosečnih vrednosti samo na segmentu kreditnih kartica – objasnila je Ocokoljić.

Kako je istakla, pozitivni su trendovi i u e-trgovini. U odnosu na prethodnu, 2016. godine ostvaren je rast broja i vrednosti transakcija u kupovini roba i usluga preko interneta. Ukupan broj plaćanja za robe i usluge kupljene na internetu, u 2016. godini je bio 3.852.840, od čega gotovo 95 odsto predstavljaju transakcije sa platnim karticama, a 5 odsto čine plaćanja upotrebom e-novca.

Iako promet ostvaren platnim karticama na internetu u Srbiji, beleži dinamične stope rasta poslednjih godina, broj transakcija i promet internet platnim karticama na stranim sajtovima, veći su oko tri puta u odnosu na transakcije i promet ostvaren na domaćim sajtovima, ukazala je Ocokoljić.

Na svetovanju je prvi put u Srbiji predstavljen nacionalni kartičarski sistem Kine, UnionPay International, koji je u 2016. godini izdao više od 6 milijardi kreditnih i debitnih kartica, što je za 1,5 milijardu više od ukupnog broja kartica izdatih od strane Visa i Mastercard. Imajući u vidu da je u 2016. godini 135 miliona Kineza putovalo u inostranstvo, od čega je više od 10 miliona putovalo u Evropu, mogućnosti za uključivanje Union Pay u ATM i trgovačku prihvatnu mrežu izazvalo je veliko interesovanje prisutnih.

Kako prenosi Blic, prema rečima Orsolie Faludi iz te kompanije, očekuje se da ove kartice zažive u Srbiji do 2019. godine.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *