U srpskom svetu biznisa muški gazi 900 žena
Marijana Spasenov
Bave se različitim profesijama, od doktorki do poslastičarki, inženjerki, kreatorki… n Ima i pravih industrijalki, koje su „strah i trepet“, a mnoge su u posao ušle iz nužde

Grade mrežu ženskih preduzeća

ONE nisu slabiji pol. Naprotiv, dokazale su da su spremne za žestoke bitke u svetu biznisa koji je uvek pripadao muškarcima. Na odluke da ukrste koplja sa iskusnim i prekaljenim biznismenima, mahom su bile primorane, ali su svojim radom, snalažljivošću i kreativnošću pokazale da za uspeh u poslu nije potrebno nositi odelo i kravatu. One su ćerke, supruge, majke i preduzetnice. Okupljene su u Udruženju poslovnih žena i ima ih oko 900. Različitih su profesija – od doktorki do poslastičarki, inženjerki, kreatorki…

baner1

Mnoge su postale preduzetnice u poslovima koji su im bili poznati. Od ljubavi prema spremanju kolača napravile su biznis, od koga žive i njihove porodice. Ima, međutim, i pravih industrijalki, koje su „strah i trepet“ u svom poslu. Za većinu njih je zajedničko da su u biznis ušle iz nužde.

Ljiljana Matković, vlasnik i direktor preduzeća „Eko tim“ iz Loznice, koje se bavi deratizacijom, dezinfekcijom, dezinsekcijom, kao i proizvodnjom biocidnih preparata, biznis je započela u najtežim trenucima svog života.

– Početkom 1993. godine vratila sam se u Loznicu, u rodni grad, iz ratom zahvaćenog Sarajeva. Imala sam 32 godine i nije me bilo strah da rizikujem, jer nisam imala mnogo toga da izgubim. Preduzeće „Eko tim“ spada u mikro firme, kakav je najveći broj ženskih preduzeća. Ima pet stalno zaposlenih radnika i dva radnika po ugovoru. Navikla sam da se borim i odolevam nedaćama. Žena preduzetnica mora da uloži dodatnu energiju i znanje da bi bila shvaćena ozbiljno i bila ravnopravna sa svojim muškim kolegama. Još uvek postoje stereotipi o ulozi žene u društvu, i ja sam ih za ove, skoro 23 godine poslovanja, i te kako osetila. I to se menja, jer se i uloga žene u društvu promenila.

Sonja Dakić i Violeta Matijević

SONjA Dakić vlasnik je firme „DajDaj“ koja se bavi proizvodnjom jedinstvenih pelena od bambusa. Kaže da je preduzetništvo u njen život zaista došlo slučajno, kada je postala mama.

– Kada sam izračunala koliko para dajemo na jednokratne pelene, počela sam da istražujem po internetu i otkrila da jedna beba iza sebe ostavi tonu prljavih pelena na deponiji, a takođe sam saznala i da svaka treća beba u Srbiji ima pelenski osip – priča Sonja. – Tada sam saznala da postoje moderne platnene pelene, ne one u kojima smo mi bili kada smo bili mali, već lepe ukrojene i vrlo praktične pelene od prirodnih materijala koje se peru, ne peglaju se, i dovoljno je 20 komada za jedno dete od rođenja do odvikavanja, pošto su univerzalne veličine. Prve tri godine moja kuma Violeta i ja smo se bavile najviše edukacijom. Danas u našoj radionici radi pet žena, a povremeno angažujemo još pet radnika za dodatne poslove knjigovodstva, marketinga, veb-programiranja. Naš proizvod je jedini tekstilni proizvod u Srbiji koji nosi eko znak, jer materijali sa kojima radimo ne sadrže nikakve hemikalije.

Vesna Jovanović

VESNA Jovanović, direktor firme „Eurologsistem“, napravila je softver koji je unapredio organizaciju robnog transporta železnicom i drumom i spojio dve delatnosti – IT sektor i usluge transporta. Na mesto direktora u „Eurologsistemu“ je došla posle nesrećnih životnih okolnosti.
– Nakon iznenadne smrti mog brata Dragana Mrvoševića, preuzela sam firmu koju je osnovao moj otac Danilo – priča Vesna.

– Porodična firma se bavi organizacijom transporta robe železnicom i drumom. Ove godine „Eurologsistem“ je obeležio desetogodišnjicu uspešnog rada i svojih milion tona transportovane robe, i to uglavnom u međunarodnom transportu. Od 2010. godine, od kada sam došla na mesto direktora, firma konstantno napreduje. Dve godine kasnije smo uveli standard ISO 9001. Poslovanje smo unapredili korišćenjem poslovne aplikacije i savremenim tehnologijama. Učestvovali smo u rešavanju stambenog pitanja za svoje zaposlene i uvek učestvujemo u akcijama koje za cilj imaju pomoć onima kojima je neophodna.

Nedavno su ove godine, deveti put zaredom, dodeljene nagrade „Cvet uspeha za ženu zmaja 2015“ najboljim preduzetnicama u Srbiji. Titulu „žena zmaj“ je ponelo 11 preduzetnica od 30 nominovanih iz cele zemlje. U kategoriji „najevropskija ženska firma“ nagradu su dobile Gordana Đurđević, direktorka i suvlasnica preduzeća „Slovo“ iz Beograda, i Božana Pantović, suvlasnica preduzeća „Elipsa“ d.o.o. iz Kraljeva. „Najbolji model zapošljavanja žena“ je pokazala Lidija Ristić, suvlasnica i direktorka preduzeća „Fasada“ iz Donjeg Neradovca. U potkategoriji „samozapošljavanje“ nagrađene su jedinstvene pelene od bambusa firme „DajDaj“ koje su mnogim mladim mamama i njihovim bebama prve zajedničke trenutke učinile jednostavnijim i bezbednijim.

Sanja Popović Pantić i Ljiljana Matković

Ljiljana Matković je dobila nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja“ za društveno odgovorno poslovanje. Njeno preduzeće svih ovih godina sve obaveze prema radnicima, državi, dobavljačima i bankama uvek je isplaćivalo na vreme. Sonja Dakić i Vesna Jovanović nagrađene su za inovativnost.

PORODICA I POSAO

ZA žene je voditi posao poseban izazov, jer privatan posao zahteva mnogo više od osam sati radnog vremena, ali vam opet daje tu mogućnost da svoje vreme uklopite kako želite – kaže Sonja Dakić. – To nekada znači da ću ustati u pet ujutru da završim šta imam pre nego što razvezem decu u vrtić i školu, i da ću uveče do ponoći sedeti i raditi, ali opet preko dana mogu biti sa njima i ne moram da se plašim ako mi je dete bolesno ili treba da stignem na priredbu da me neko neće pustiti. Sa današnjim radnim vremenom od devet do pet koje direktno ugrožava porodicu, mislim da je privatan posao možda jedini način za žene da zapravo izbalansiraju porodicu i posao.

Karikatura Toše Borkovića

UDRUŽENE SU JAČE

ZA razliku od svojih muških kolega, preduzetnice su shvatile da bi udružene bile jače i spremnije za sve izazove i probleme u poslovanju. Tako je nastalo Udruženje poslovnih žena Srbije.

– Udruženje već 17 godina radi na promociji ženskog preduzetništva, edukaciji, mentorstvu, umrežavanju i predstavljanju primera dobre preduzetničke prakse članicama, među kojima ima onih koje su same zaposlene u svojoj preduzetničkoj radnji do onih koje zapošljavaju do 800 radnika – kaže dr Sanja Popović, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.