U Subotištu jagnjetinu za Kinu proizvodiće u tri smene – Kompanija Đurđević planira povećanje broja zaposlenih
| Izvor: Tanjug

Iz sela Subotište u opštini Pećinci, kompanija Đurđević poslaće narednih dana put Kine više od 60 tona jagnjetine, kaže izvršni direktor ove firme Đorđe Kuzminac.

Iz Luke Bar u Crnoj Gori do luke pokraj Pekinga, prvi kontigent jagnjetine spakovan u dva „hladna kontejnera“ putovaće brodom mesec dana.

U kompaniji ističu da će zahvaljujući nedavno potpisanim sporazumima sa Kinom srpsko meso veoma brzo doći do probirljivih kupaca, a prve količine su takozvane probne.

– U narednim danima, najkasnije za 30 dana, isporučićemo u Peking dva kontejnera jagnjetine. Ukoliko uspemo da na tržištu od 1,5 milijardi stanovnika zainteresujemo samo jedan odsto kupaca, postigli smo i kao država i kao kompanija uspeh – kaže Kuzminac.

Dodaje da je ovo za njegovu kompaniju i test i velika šansa, ali i za sve uzgajivače stoke u zemlji.

– Imamo ono što je najbitnije, a to je kvalitet za jako probirljivo tržište i na tome se ovde insistira, a ne na količini – ističe Kuzmanac i objašnjava da u Kini ima hiljade milionera koji ne pitaju za cenu, već samo traže vrhunski kvalitet.

– Srpsko meso, za početak jagnjetina, dobiće u Kini oznaku „premium kvaliteta“ i to je adut Srbije. Ekskluzivan proizvod koji će u Kini imati visoku cenu, ali i posebne kupce. Zbog toga, nakon jagnjetine, očekujemo izvoz junetine, a u narednim mesecima i svinjskog mesa – kažu u kompaniji Đurđević.

U protekle tri godine, prema podacima struke, broj ovaca u Srbiji se utrostručio, sa 30.000 grla, na sadašnjih oko 95.000.

Glavni tehnolog u klanici Đurđević Danijel Lončarević kaže da je to direktna posledica subvencija od 100 EUR po jednom grlu, koliko država izdvaja godišnje.

On objašnjava da, ako poljoprivrenik ima 100 ovaca, što je, kaže, uobičajena količina, godišnje od države može da dobije 10.000 EUR subvencija.

– A to je dovoljno da obezbedite uslove za kvalitetan uzgoj ovaca. A, nakon što ovce prodaju klanicama, uzgajivači ostvaruju čist profit – objašnjava on i navodi da su klanicu proteklih meseci posetile desetine kineskih delegacija koje su zainteresovane za srpske mesne proizvode.

On kaže da, za razliku od Evropske unije, u koju smemo godišnje da izvezemo 8.000 tona mesa, kineska strana je Srbiji ostavila „širom otvorena vrata“, te nema ograničenja u pogledu količine.

– Dnevno obradimo deset tona prerađevina od mesa, od viršli do suvog vrata. Isto tako, preradimo 750 svinja, 110 bikova i 300 komada jagnjetine. Izvešćemo u narednom periodu i junetinu, rase Belgijska plava, koja ima najveći postotak mesa od čak 62% – kaže on.

Sa trake, kaže Lončarević, svakoga sata izađe 120 svinjskih polutki i 15 bikova, a radnici mesari, preko ruku prebace tone i tone svežeg mesa.

– Za sada, radimo redovno u dve smene, a u narednom periodu, ako bude bilo potrebe uvešćemo i treću smenu. Na primer, mi dnevno proizvedemo od 300 do 500 kilograma čvaraka vrhunskog kvaliteta i to se odmah razgrabi – navodi Lončarević.

Kaže da su do sada izvozili meso i u susedne države, ali i u Rusiju i Italiju.

Plan ove kompanije je da proširi svoje proizvodne kapacitete kada se ustali izvoz u Kinu, te da povećaju broj zaposlenih, kojih trenutno ima oko 320.

Oni navode i da jedini u Srbiji imaju posebne prečišćivače otpadnih fekalnih voda, kao i kotlarnicu na biomasu, koja u fabriku dolazi sa 1.000 hektara njiva.

Jagnjeće meso je trenutno najskuplje, i prodaje se po ceni od 270 do 280 dinara bez PDV, međutim, cena za kinesko tržište još nije formirana, kažu stručnjaci.

Podaci Zavoda za statistiku kažu da je ceo stočni fond Srbije u 2016. godini manji nego ranijih godina. U odnosu na desetogodišnji prosek (mereno od 2006. do 2015.godine), ukupan broj goveda trenutno je manji za 8,9%, svinja je za 12,6% manje, koza za 19,1%, dok jedino broj ovaca beleži rast za 4,1%