U Šumadiji sve više proizvođača borovnice – Dobra cena i povoljna klima izazov za voćare
| Izvor: RTV

Sve više mladih ljudi u Šumadiji odlučuje se za gajenje borovnica. Dobra cena na tržištu, povoljni klimatski uslovi i zemljište doveli su do toga da širom centralne Srbije niču novi zasadi pod ovim voćem, a broj proizvođača borovnice se uvećava.

Boris Gvozdenović iz Kragujevca zasadio je prve borovnice prošle godine. Iako se nikada nije bavio voćarstvom odlučio je da sa bratom napravi porodičnu plantažu od 2.100 sadnica jer, kako sam kaže, borovnice daju dobar prinos, ali i imaju dobru cenu. Odlučio se za sadnju američke žbunaste borovnice u hidroponiji – saksiji u kojoj se nalazi po jedna sadnica.

– Sa prijateljima smo napravili vreću od 25 litara u kojoj možemo da kontrolišemo samu sadnicu i sastav elemenata koji ulaze u njeno okruženje i ambijent. To znači da se unutra nalazi treset koji njoj odgovara, koji je kiseo, a takođe nalazi se i piljevina koja je pregorela i koja je stara dvadesetak godina, tako da samo to okruženje u vreći njoj daje dobar ambijent i uspešan rast. Razmak između vreća je metar i dvadeset a između redova dva i osamdeset zbog načina obrade – objasnio je Boris Gvozdenović, proizvođač borovnice.

Gvozdenović je sadnice američke žbunaste borovnice kupio od dvadesetogodišnjeg Marka Maksimovića iz Beograda, koji sa svojim bratom prodaje sadni materijal. U selu Božurnja kod Topole on na više od jednog hektara gaji borovnice na banku i ima 3.200 sadnica.

– Kada sam upisao poljoprivredni fakultet i brat i ja smo hteli da se bavimo bilo čim. Malo smo razmatrali i došli na ideju da je borovnica najisplativija. Uvozimo sadnice iz Holandije, kao i beli treset iz Litvanije koji je potreban za sadnju borovnice, imamo veliki asortiman dvogodišnjih i trogodišnjih sadnica, po najnižoj ceni u državi – rekao je Marko Maksimović, proizvođač borovnice i sadnica „Braća Maksimović“.

Jedan od razloga zašto borovnica sve više doživljava ekspanziju je i taj što u Srbiji sazreva 15 dana nakon sazrevanja u Španiji, a pre početka berbe u Poljskoj. Za to vreme na inostranom tržištu nalazi se prostor koji mogu da popune borovnice iz Srbije.

– Mi trenutno imamo osam poljoprivrednih proizvođača koji već imaju svoje zasade na oko pet hektara i u planu je još deset poljoprivrednika sa teritorije Šumadije koji planiraju da podignu zasade borovnice na oko osam hektara, možda čak i više – ukazala je Violeta Petrović Luković, stručna saradnica za voćarstvo.

Trenutna cena borovnica u Šumadiji iznosi 500 dinara, dok se u inostranstvu kilogram prodaje i za 20, pa čak i 30 EUR. Proizvođači iz Šumadije uskoro će formirati i udruženje kako bi na što bolji način plasirali na tržište borovnice iz ovog dela Srbije.