U Trgovištu otvorena fabrika za proizvodnju pčelarske opreme – Posao za 30 ljudi
| Izvor: Jugmedia

U Trgovištu je u utorak, 19. jula, otvorena nova fabrika za proizvodnju pčelarske opreme u kojoj će biti zaposleno 30 ljudi, a biće posla i za 40 kooperanata, mladih pčelara iz ove opštine na jugu Srbije.

Ova investicija je realizovana sa ciljem predstavljanja uspešog primera u okviru programa javno – privatno partnerstvo u sektoru medarstva u Trgovištu i već je rezultirala izradom prvih košnica za korisnike program iz ove opštine.

Regionalna razvojna agencija Zlatibor je, kroz svoj Program razvoja privatnog sektora, finansiranog od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, sprovela program podrške za nezaposlene u sektoru pčelarstva.

Program podrške se sprovodi kroz javno-privatno partnerstvo između Pčelarske zadruge Roj iz Trstenika i opštine Trgovište.

Opština Trgovište je prepoznala značaj programa i suinvestirala podršku za 40 mladih nezaposlenih pčelara početnika u započinjanju posla sa po 15 košnica.

Rešavanjem administrativnih problema koji su opterećivali bivšu farmu zečeva, opština Trgovište je stvorila preduslove za novu investiciju na svojoj teritoriji koje je rezultiralo ulaganjem pčelarske zadruge Roj u navedeni pogon.