U vlasništvu žena 30% firmi u Srbiji

U Nacionalnoj službi zapošljavanja prijavljeno je 327 hiljada i 600 nezaposlenih žena koje traže posao. Mnoge se i ne prijavljuju na biro rada, jer više i ne veruju da mogu da se zaposle. One najhrabrije, same su pokrenule posao. Za sada je 30% firmi u vlasništvu žena.

Već pet godina sestre Dragana, Maja i Marija vode vinariju Aleksić u Vranju. Sve što proizvedu proda se, iz godine u godinu raste izvoz u zemlje regiona, Nemačku, Švajcarsku, Austriju, a odnedavno, izvoze vino i u Emirate.

– Postoje predrasude i dalje, jer ljudi, kada čuju da to vino prave žene, imaju predrasude da li žena ume da napravi dovoljno dobro vino, ali verujem da posle prve čaše razbiju te predrasude. Mislim da su podjednaki problemi, bez obzira da li ste žena ili muškarac u bilo kom poslu, imamo neuređenu politiku plaćanja, da veliki dobavljači vam traže na mnogo više odloženo nego što vi to možete da podnesete, da plaćamo PDV na plasiranu robu a ne na naplaćenu – kaže Dragana Janjić iz vinarije Aleksić.

Neke žene spremne su i da promene profesiju. Bojana Brkić je, posle studija kineskog jezika, hobi pretvorila u biznis i danas se njen porcelan može naći i u restoranima u Dubaiju i Njujorku.

– Okruženje, same regulative, mogućnost da otvorim firmu, početni kapital sve je to bilo nešto što je trebalo prevazići, a sama odluka da krenem u ovo i da ostanem u ovom poslu je bila jača od svega toga – kaže Bojana Brkić.

Podršku za početak biznisa nude i međunarodne institucije u vidu novčane pomoći i kroz razmenu iskustava. Flavija iz Bukurešta dizajnira tepihe.

– U Rumuniji ima sve više žena koje su ohrabrene da započnu svoj biznis, ali često su suočene sa birokratskim preprekama i nemamo dovoljnu podršku kada je u pitanju kreativni biznis – kaže Flavija Scinteanu.

Već uspešne preduzetnice voljne su da pomognu svim ženama koje žele da razviju sopstveni posao. Za neke poslove dovoljan je internet.

– Za započinjanje posla u Srbiji ima nekoliko programa od Nacionalne službe za zapošljavanje do određenih programa koje nude razvojna agencija Beograda i druge razvojne agencije po Srbiji. Podrška je i mentorska i finansijska. Ima alata, ali je potrebno da u bilo koju od tih institucija dođu da bi se informisale. Ključ jeste da sednu s nekim i da razviju svoju ideju kao biznis ideju – kaže Tatjana Obradović Tošić, onlajn preduzetnica.

U Srbiji, 51,6% stanovništva čine žene. Međutim, 20% ih je manje među zaposlenima, a za trećinu su manje plaćene od muškaraca.