Učenici Vazduhoplovne akademije od školske 2017/18. stiču iskustvo u kompanijama – Potpisan sporazum o dualnom obrazovanju
| Izvor: eKapija

Privredna komora Srbije (PKS), JAT tehnika, Air Serbia i Aerodrom Nikola Tesla potpisali su u sredu, 29. marta 2017. godine, sporazum o saradnji, čime su tri kompanije od naredne školske godine uključene u organizaciju i realizaciju praktične nastave za 150 učenika Vazduhoplovne akademije.

Po modelu dualnog obrazovanja, od školske 2017/18. školovaće se profili aviotehničara, mehatroničara za transportne sisteme aerodroma, tehničara vazdušnog saobraćaja, tehničara vazdušnog saobraćaja za spasavanje i tehničara vazdušnog saobraćaja za bezbednost.

Kako je saopštila PKS, ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je posle potpisivanja sporazuma da je, prema prošlogodišnjem izveštaju kompanije Boeing, evropskim kompanijama potrebno 600.000 mladih aviomehaničara, pa je i školovanje tih kadrova prepoznato kao globalni problem.

– Srbija je na dobrom putu i u našem sistemu obrazovanja od sledeće školske godine, po dualnom modelu, školovaće se 150 đaka u sektoru civilnog vazduhoplovstva, za koje verujemo da će biti uspešni aviotehničari, mehatroničari, tehničari vazdušnog saobraćaja – istakao je Šarčević.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da se na uvođenju dualnog obrazovanja aktivno radi iz dana u dan i da je napravljen veliki pomak u protekle dve godine.

– Pripremljen je veliki broj novih profila, od kompanija dobijamo podatke šta im je potrebno, a do sada je u pilot projektima koje realizujemo sa partnerima iz Nemačke, Austrije i Švajcarske učestvovalo više od 1.000 učenika – istakao je Čadež.

On je rekao da je Beograd postao centar aviosaobraćaja u ovom delu Evrope, a da bi zadržao tu poziciju neophodni su mladi, obrazovani i obučeni ljudi koji će znanje i veštine steći u kompanijama.