UDOVIČKI: Za petinu veći broj novih preduzetnika u Srbiji
| Izvor: Tanjug

Potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički izjavila je u petak, 29. januara 2016. godine, da će puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru početi krajem aprila, a da je do sada rezultat takav da je u poslednjih pet meseci 2015. broj novoregistrovanih preduzetnika za petinu veći nego u istom periodu 2014. godine.

Udovički je, govoreći na IX godišnjoj konferenciji NALED-a na kojoj je predstavljena Siva knjiga „Ekonomske reforme u Srbiji i ko stoji iza njih“, precizirala da je broj onih koji su pokrenuli legalan posao u pomenutom periodu veći za 22%. Prema njenim rečima, do toga je doveo povećan inspekcijski nadzor, te je za četiri meseca sprovedeno više od 110.000 inspekcijskih nadzora i utvrđeno je više od 3.000 neregistrovanih subjekata.

Inspekcije su, ukazala je, dobile mogućnost da sprovode nadzor u stambenom prostoru koji se često koristi kao poslovni, i po nalogu suda je sprovedeno 56 uviđaja, dok je uz zahtev ili pristanak vlasnika ili zakupca urađeno 82 uviđaja.

Navodeći reforme koje je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, na čijem je čelu, već sprovelo ili planira da sprovede, ona je rekla da je planirano uvođenje „Bele liste poslodavaca“ u 2016. godini, a 2017. proširenje obuhvata fiskalizacije kada Poreska uprava bude ojačana.

Ona je ponovila da će biti i novih propisa koji će regulisati da bude smanjen broj dokumenata koje zahtevaju državne institucije.