Udžbenici iz uvoza – nedoumice oko plaćanja PDV-a
Izvor: Beta

Direktorka izdavačke kuće English Book Liza Braun izjavila je da je najveći problem za izdavače koji uvoze knjige u Srbiju porez na dodatu vrednost (PDV).

– Od kada je uveden PDV to je uglavnom najveći problem za izdavaće koji uvoze knjige, jer vi morate da platite PDV na ulasku knjiga u zemlju. Vi uvozite uoči školske godine, a u to vreme još niste počeli da prodajete knjige. I to je problem. Plaćate PDV pre nego što ste počeli da zarađujete taj novac – rekla je Liza Braun za portal Gradski biro.

Ona je rekla da je PDV 10% i da je u nekim zemljama u okruženju i veći.

– To (10 odsto) i nije tako strašno. Može da bude i 20% kao i za druge proizvode. Carine nema, što je jedna dobra okolnost. Ne mogu da se žalim. U nekim zemljama je PDV veći kao u Republici Srpskoj 17,5%, ali u Engleskoj nema PDV za knjige – kazala je Liza Braun.

Liza Braun rekla je da neki izdavači iz Srbije štampaju knjige u Kini i da im se to isplati, zbog niže cene papira.

Upravnik Carinarnice Beograd Željko Popović rekao je za portal Gradski biro da je stopa carine za uvoz udžbenika jedan odsto i da su uslovi i potrebna dokumentacija za sve koji uvoze udžbenike isti i da je jedino potrebno da postoji rešenje o odobravanju udžbenika Ministarstva prosvete.

– Saglasno navedenim odredbama zakona o PDV-u i pravilnika kao dokaz na osnovu kojeg su knjige odobrene kao udžbenici a koji izdaje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, to je razlika koja treba da se napravi – knjige i udžbenici. PDV je 10 ili 20 odsto – naveo je on.

On je dodao da je stopa carinjenja za udžbenike jedan odsto ili nula odsto ako je potpisan sporazum o uvozu predmeta prosvetnog, naučnog i kulturnog karaktera.

– Preferencijalna carinska stopa prema svim sporazumima o slobodnoj trgovini je nula odsto. U ovaj tarifni stav ne ulaze samo knjige, već i radne sveske, brošure, praktikumi. Za sve to što se svrstava u ovaj tarifni stav je jedan odsto – kazao je on i dodao da takav sporazum Srbija ima sa 100 zemalja.

Govoreći o uvozu udžbenika iz Kine, Popović je rekao da se za robu iz te zemlje sprovodi carinski postupak i da je carinska stopa jedan odsto, kao i da je Kina potpisnica sporazuma o slobodnoj trgovini.

Komentarišući navode da su često carina i porez veći od vrednosti uvezenih udžbenika, Popović je rekao da to ne može biti.

– Carina je jedan odsto, a PDV može da bude 10 i 20%. U jednom slučaju to je oko 11%, a u drugom oko 21% vrednosti robe. Tako da carina i porez nikako ne mogu da budu veći od vrednosti robe – kazao je Popović.

On je dodao da ima dosta nedoumica oko plaćanja PDV i da često dolazi do nesporazuma sa uvoznicima, a uvoznicima udžbenika koji su propisani planom i programom za osnovno, srednje i visoko obrazovanje preporučio je da se obrate Ministarstvu prosvete i da traže rešenje o odobravanju udžbenika.

– U slučaju da dobiju rešenje o odobravanju udžbenika prilikom uvoza robe po zakonu o PDV plaćali bi manju stopu PDV a to je od 10% – kazao je Popović.

Na pitanje koliko traje procedura carinjenja prilikom uvoza Popović je rekao da je procedura „vrlo kratka, ako su ispunjeni svi uslovi“.

– Ako su podneti svi dokumenti koji su potrebni prilikom uvoznog carinjenja, ako je to sve u redu procedura ocarinjenja je vrlo kratka. Potrebno je samo izaći na pregled robe utvrditi da li je činjenično stanje to, da se sravni komadno i to vrlo kratko traje – naveo je Popović.

Popović je kazao da se u slučaju da pravno lice za svoje zaposlene naručuje neke knjige za edukaciju svojih zaposlenih, na primer preko interneta treba da sprovede redovan carinski postupak uvoza robe.