Udžbenici iz uvoza – nedoumice oko plaćanja PDV-a

Udžbenici iz uvoza – nedoumice oko plaćanja PDV-a
Izvor: Beta

Direktorka izdavačke kuće English Book Liza Braun izjavila je da je najveći problem za izdavače koji uvoze knjige u Srbiju porez na dodatu vrednost (PDV).

– Od kada je uveden PDV to je uglavnom najveći problem za izdavaće koji uvoze knjige, jer vi morate da platite PDV na ulasku knjiga u zemlju. Vi uvozite uoči školske godine, a u to vreme još niste počeli da prodajete knjige. I to je problem. Plaćate PDV pre nego što ste počeli da zarađujete taj novac – rekla je Liza Braun za portal Gradski biro.

Ona je rekla da je PDV 10% i da je u nekim zemljama u okruženju i veći.

– To (10 odsto) i nije tako strašno. Može da bude i 20% kao i za druge proizvode. Carine nema, što je jedna dobra okolnost. Ne mogu da se žalim. U nekim zemljama je PDV veći kao u Republici Srpskoj 17,5%, ali u Engleskoj nema PDV za knjige – kazala je Liza Braun.

Liza Braun rekla je da neki izdavači iz Srbije štampaju knjige u Kini i da im se to isplati, zbog niže cene papira.

Upravnik Carinarnice Beograd Željko Popović rekao je za portal Gradski biro da je stopa carine za uvoz udžbenika jedan odsto i da su uslovi i potrebna dokumentacija za sve koji uvoze udžbenike isti i da je jedino potrebno da postoji rešenje o odobravanju udžbenika Ministarstva prosvete.

– Saglasno navedenim odredbama zakona o PDV-u i pravilnika kao dokaz na osnovu kojeg su knjige odobrene kao udžbenici a koji izdaje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, to je razlika koja treba da se napravi – knjige i udžbenici. PDV je 10 ili 20 odsto – naveo je on.

On je dodao da je stopa carinjenja za udžbenike jedan odsto ili nula odsto ako je potpisan sporazum o uvozu predmeta prosvetnog, naučnog i kulturnog karaktera.

– Preferencijalna carinska stopa prema svim sporazumima o slobodnoj trgovini je nula odsto. U ovaj tarifni stav ne ulaze samo knjige, već i radne sveske, brošure, praktikumi. Za sve to što se svrstava u ovaj tarifni stav je jedan odsto – kazao je on i dodao da takav sporazum Srbija ima sa 100 zemalja.

Govoreći o uvozu udžbenika iz Kine, Popović je rekao da se za robu iz te zemlje sprovodi carinski postupak i da je carinska stopa jedan odsto, kao i da je Kina potpisnica sporazuma o slobodnoj trgovini.

Komentarišući navode da su često carina i porez veći od vrednosti uvezenih udžbenika, Popović je rekao da to ne može biti.

– Carina je jedan odsto, a PDV može da bude 10 i 20%. U jednom slučaju to je oko 11%, a u drugom oko 21% vrednosti robe. Tako da carina i porez nikako ne mogu da budu veći od vrednosti robe – kazao je Popović.

On je dodao da ima dosta nedoumica oko plaćanja PDV i da često dolazi do nesporazuma sa uvoznicima, a uvoznicima udžbenika koji su propisani planom i programom za osnovno, srednje i visoko obrazovanje preporučio je da se obrate Ministarstvu prosvete i da traže rešenje o odobravanju udžbenika.

– U slučaju da dobiju rešenje o odobravanju udžbenika prilikom uvoza robe po zakonu o PDV plaćali bi manju stopu PDV a to je od 10% – kazao je Popović.

Na pitanje koliko traje procedura carinjenja prilikom uvoza Popović je rekao da je procedura „vrlo kratka, ako su ispunjeni svi uslovi“.

– Ako su podneti svi dokumenti koji su potrebni prilikom uvoznog carinjenja, ako je to sve u redu procedura ocarinjenja je vrlo kratka. Potrebno je samo izaći na pregled robe utvrditi da li je činjenično stanje to, da se sravni komadno i to vrlo kratko traje – naveo je Popović.

Popović je kazao da se u slučaju da pravno lice za svoje zaposlene naručuje neke knjige za edukaciju svojih zaposlenih, na primer preko interneta treba da sprovede redovan carinski postupak uvoza robe.

Pročitajte takođe

Instagram uveo najveće promene u poslednjih nekoliko godina

Instagram uveo najveće promene u poslednjih nekoliko godina Instagram je uveo najveće promene još od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *