Ukidanje parafiskalnih nameta i dalji razvoj e-uprave – glavne preporuke privrede u NALED-ovoj „Sivoj knjizi“
| Izvor: Beta

Ukidanje parafiskalnih nameta i formiranje registra taksi i naknada, kao i dalje uvođenje elektronskih dozvola i smanjivanje poreza i doprinosa na najniže zarade, glavne su preporuke privrede za smanjivanje birokratije u 2016. godini koje su navedene u „Sivoj knjizi“ Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Na predstavljanju te publikacije, koja ima 100 predloga za stvaranje boljih uslova za život i rad u Srbiji kroz eliminisanje suvišne administracije i unapređenje zakonskih okvira, u petak , 29. januara 2016. godine rečeno je da su ključne preporuke privrede Vladi Srbije i dalji razvoj e-uprave i pojednostavljivanje procedure za porodiljsku naknadu.

Potpredsednica Upravnog odbora NALED-a Ana Brnabić kazala je da je kroz „Sivu knjigu“, od prvog izdanja do danas, unapređeno 76 administrativnih procedura, odnosno u proseku desetak godišnje. Ona je dodala da se u osmom izdanju NALED-ove publikacije najviše preporuka odnosi na ministarstva finansija i zdravlja i da će oni najviše morati da rade jer imaju najveći broj nerešenih preporuka.

Prema njenim rečima, reforme sprovedene u 2015. godini obezbedile su najbolji plasman Srbije na „Doing Business“ listi Svetske banke u poslednjih deset godina.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kazala je da je u prošloj godini Vlada Srbije uradila dosta u cilju stvaranja povoljnog ambijenta za investiranje, ali da treba uraditi još toga. Prema njenim ocenama, Srbija može biti i među prvih 30 zemalja na „Doing Business“ o uslovima poslovanja, jer kako je dodala – „ima i političku stabilnost bez koje nema ni razvoja“.

Ministar privrede Željko Sertić ponovio je da do kraja maja 2016. nijedno preduzeće u Srbiji, kojih je sada 10, neće biti pod zaštitom države. Takođe je podsetio i da je Vlada Srbije proglasila 2016. za godinu preduzetništva u Srbiji i dodao da će u naredne tri nedelje biti predstavljeni podsticaji za razvoj preduzetništva.