Ukupna razmena robe i usluga sa svetom premašila BDP – Dvocifreni rast izvoza imaju IT usluge, voće i povrće
Izvor: Tanjug
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je danas da je ukupna razmena robe i usluga sa svetom prvi put posle više godina premašila vrednost bruto domaćeg proizvoda i ocenio da to govori o rastu otvorenosti domaće ekonomije.

– To je pozitivan signal za celokupnu privredu, koji govori o tome da su došle investicije, ali da nisu došli strani investitori da samo eksploatišu naše tržište, već da izvoze iz naše zemlje na druga tržišta – naglasio je Čadež.

Istakao je da je ovo po prvi put da je ukupna razmena robe i usluga sa svetom premašila BDP posle dugog niza godina.

Prema njegovim rečima, u izvozu stalni dvocifreni rast imaju IT usluge, kao i izvoz voća i povrća.

Govoreći o novim tehnologijama Čadež je kazao da je osnovna uloga PKS da gleda u budućnost, sagleda šta privredu očekuje i da daje određene savete, instrumente kako ekonomija, a tako i poljoprivreda budu uspešnije i prisutnije na drugim tržištima.

On je, povodom konferencije o primeni novih tehnologija u poljoprivredi, naglasio da postoji već jedna kritična masa mladih koji se bave inovacijama u poljoprivredi. Oni izrađuju sisteme za strana trzišta i trebalo bi, kako smatra, da se te tehnologije primenjuju u našoj poljoprivredi.

– Najviše izvozimo te tehnologije, a nama je cilj da ih povežemo sa našim poljoprivrendim proizvođačima kako bi se primenjivale što više kod nas – objasnio je Čadež.
Prema njegovim rečima, zadatak je Komore da doprinese većem korišćenju novih tehnologija u poljoprivredi.