Uljana repica donosi zaradu ratarima – Sve veće interesovanje za setvu na severu Bačke
| Izvor: RTV

Siguran otkup, odličan prinos i dobra cena iznad 40 dinara za kilogram osnovni su razlozi sve većeg interesovanja za setvu uljane repice, kulture koja se intenzivno širi, naročito na području severne bačke.

Ove jesenja uljarica donosi veću zaradu u odnosu na kukuruz, suncokret ili soju, a pogotovo pšenicu, gde ratari knjiže gubitak.

Agronomi podsećaju da bi sa setvom uljane repice trebalo početi oko 20. avgusta i završiti je oko 5. septembra. Ističu da je napredak u tehnologiji i prinosima vidljiv, pa se tako Srbija po rezultatima u poslednjih nekoliko godina već može svrstati među vodeće zemlje u Evropi.

To je zasluga poljoprivrednika koji ovoj uljarici posvećuju maksimum u pogledu njenih zahteva, ali i doprinos struke.

Pripreme za novu setvu su u toku, kupovina semena, zapravo sve više hibrida, ali i sredstava za zaštitu. U preduzeću Salaš 024 iz Subotice potvrdili su da je interesovanje ratara sa ovog područja uvećano jer se repica pokazala kao jedna od najprofitabilnijih kultura.

Za intenzivnu proizvodnju i visok prinos neophodno je slediti savet stručnjaka, pošto u proizvodnji postoji nekoliko kritičnih momenata.

Za repicu uvek postoje sigurni kupci. Kada je reč o ovogodišnjem otkupu, ne samo ove uljarice nego i drugih kultura, moguće su novine. Cene bi se u narednom periodu određivale na bazi dnevnih berzanskih kretanja koje diktiraju evropske berze. Od toga kako će se žitaricama trgovati u Budimpešti i Parizu zavisiće i cena koju će na dan dobijati poljoprivrednici.