Ulje od koštica grožđa za zdravu ishranu i negu tela – Proizvodi novosadske kompanije Grapoila uskoro i na tržištu Ujedinjenih Emirata
| Izvor: eKapija

Proizvodi kompanije Grapoila od hladno ceđenog ulja od koštica grožđa našli su za kratko vreme put do kupaca. Pod brendom POLAK natural za sada se mogu kupiti u sedištu firme u Novom Sadu, kao i u Mađarskoj, a uskoro će se ovi jedinstveni proizvodi na tržištu naći i na rafovima širom Evrope, kao i u Arapskim Emiratima.

Osim ulja od koščica grožđa, Grapoila proizvodi i kozmetičke preparate: sapun, piling sapun, ulje za negu tela, balzam za usne, šumeće kupke. Svi kozmetički proizvodi su ručno pravljeni i prirodni sa sirovinama srpskog porekla, a trenutno se razvija jos 15-ak proizvoda, za negu lica, tela i kose.

Firma Grapoila SRB iz Novom Sada u vlasništvu je dve dame Elle Polak iz Srbije i Marianne Pincesz iz Mađarske, koje je spojio zajednički interes da osnuju firmu u Srbiji radi formiranja palete proizvoda atraktivnih tržištu.

Kako za eKapiju kaže Ella Polak, uočile su da s jedne strane ovakvi proizvodi ne postoje, a sa druge da tržište ovakve proizvode traži.

– Baza svih proizvoda jeste hladno ceđeno ulje od koštica grožđa, što proizvode čini jedinstvenim, i to ne samo u Srbiji, veći u svetu.

Kako objašnjava naša sagovornica, ulje od koštica grožđa je tamno-zelene boje, ima karakterističnu aromu sličnu prerađenom grožđu, koju zadržava na temperaturi do 200˚C, koja jelu daje vrlo interesantnu notu. Odlično ide uz jela od ribe i kao dodatak za salate. Tačka dimljenja je na 250˚C, trpi termičku obradu hrane na visokim temperaturama i ne samo što je odličan delikates, već je i veoma zdravo za konzumaciju.

Svi proizvodi su bez dodatka mirisa, boja i neprirodnih dodataka i, kako ističe naša sagovornica, odličnog kvaliteta, što dokazuju laboratorijski nalazi koji su rađeni u Srbiji.

Osim širenja asortimana, plan je da se prošire i kapaciteti za proizvodnju, ali i poveća plasman proizvoda na srpskom i inostranom tržištu. Uskoro će proizvodi moći da se kupe on-line, preko web sajta, i u prodavnicama koje promovišu prirodne proizvode i prirodnu kozmetiku, a biće dostupni i kupcima u Českoj, Slovačkoj, Austriji i Arapskim Emiratima.

– Potražnja je za sada veoma velika što zbog inovativnosti proizvoda, tako i zbog visokog kvaliteta koji je usmeren isključivo na zdravlje i negu tela – kaže Polak, dodajući da se svakodnevno suočavaju sa izazovima ali i da „svaki izazov donosi novo uzbuđenje“.

Komentarišući odluku da se upusti u preduzetničke vode, naša sagovornica, koja je jedna od 26 kandidatkinja u izboru za nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije, kaže da takva odluka zavisi od ličnog stava, ambicija i perspektive.

– Ako imate odgovarajuću ideju, vidite sebe kao ličnost koja tu ideju može, svojim entuzijazmom, kreativnošću i upornošću do kraja sprovesti u delo, smatram da bi bilo nesvojstveno mom karakteru odustati od potencijala koji pruža preduzetništvo.

– Važno je biti strpljiv, ostati istrajan i uložiti puno truda i vremena – naglašava Polak.

Ulje koštica izvor zdravlja

Pri dijetetskoj ishrani uz malo masnoće pod uticajem ulja koštice grožđa rizik od srčanih oboljenja se smanjuje za 41-55%. Odličan je izbor za kardiovaskularni sistem i zdravlje srca, pošto, od svih do sada poznatih namirnica samo ulje koštice grožđa može izazvati porast nivoa HDL-a (dobar holesterol) uz istovremeno smanjnje nivoa LDL-a (loš holesterol). Još je bolji antioksidans jer sadrži flavonide i polifenole.

„Oligomeric procyanidin“ flavonid kojeg sadrži ulje od koštica grožđa je gotovo 50 puta jači antioksidans od vitamina E. Linoleinska kiselina koju sadrže semenke grožđa je vrlo korisna za obolele od šećerne bolesti. Jača kapilare i popravlja oštećene krvne sudove,sprečava komplikacije i poboljšava cirkulaciju krvi. Ulje od koštica grožđa deluje antiupalno,olakšava bolove kod otečenih zglobova koju uzrokuje reumatoidni artritis i daje im puno veću fleksibilnost. Ekstrakt semenki grožđa može sprečiti razvoj stanica raka zahvaljujući brojnim antioksidansima. Pomaže kod bolesti kao što su bronhijalna astma, dermatitis i alergije, jer potiskuje naglu produkciju histamina. Bogato je sa Omega 6,Omega 3 i Omega 9 masnim kiselinama, koji utiču na starenje organizma i sprečavaju srčana oboljenja.