Unikatni dvotočkaši sa Karaburme – Beogradska firma „Moj bicikl“ ručno proizvodi i ukrašava bicikle
| Izvor: Ekonometar

Maštovitost i inovativnost stvaraju najneverovatnija dela i biznis koji izaziva divljenje. Lepotom i ekskluzivnošću firma „Moj bicikl“, koju su osmislili dvoje mladih ljudi, bračni par Dušanka i Ljubomir Vučković, predstavlja neobičan brend ručno rađenih bicikala, unikatnih i jedinstvenih na našem tržištu.

U maloj, bajkovito obojenoj kućici na Karaburmi, zatekli smo Ljubomira, po obrazovanju meteorologa ali i vrsnog muzičara, kako doteruje jedan od desetak prelepih dvotočkaša poređanih u nevelikoj radionici. Njegova supruga, po obrazovanju diplomirani filolog, sa dugogodišnjom praksom u trgovinskim firmama, pridružila se razgovoru nešto kasnije.

– Mi smo već duže vreme razmišljali da naše znanje, umešnost i dar za ručno stvaralaštvo pretvorimo u biznis. Voleo sam da pravim razne predmete od drveta i drugih materijala, a moja supruga je stekla dragoceno iskustvo u spoljnoj trgovini, koje koristimo i za ove poslove. Niz okolnosti je uticao da počnemo da osmišljavamo našu budućnost privatnih preduzetnika – ističe za „Ekonometar“ ljubazni domaćin Ljubomir i nastavlja:

– Želeli smo da to ne bude nešto već viđeno i stereotipno. Pretraživali smo internet, ali ništa nije privuklo našu posebnu pažnju. Ideja nas, međutim, nije napuštala, mašta takođe. Odluka da počnemo ručnu proizvodnju bicikala doneta je zahvaljujući Dušankinom ocu koji je dve decenije proizvodio bicikle. Njegovo iskustvo ali i naša volja i upornost da san pretvorimo u stvarnost, učinili su našu odluku realnom početkom 2015, kada smo registrovali firmu „Moj bicikl“.

Ovu nesvakidašnju storiju o ručnom stvaranju i autentičnim i prelepim bojama ukrašenih bicikala dopunjuje njegova supruga Dušanka, zadužena za upletanje žica na točkovima bicikla, ali i za usklađivanje boja koje lepotom i skladnošću privlače radoznale. Za godinu dana ova firma proizvela je oko 40 bicikala koji neobično lepim dizajnom privlače na ulicama pažnju prolaznika.

– To je doprinelo da nas pozovu firme koje žele da im naš bicikl bude atraktivan objekat za snimanje reklamnih spotova. Tako smo, na primer, bili i učesnici u emisiji „Moderne zanatlije“ na RTS-u – priča Dušanka.

U ovom jedinstvenom preduzetništvu, ovo dvoje ambicioznih mladih ljudi, osim što su obezbedili egzistenciju, uživa u svom radu. Kupac može da menja i dodaje, ukoliko želi, da bilo kojim detaljem učini svog dvotočkaša još ekskluzivnijim.

Sagovornici „Ekonometra“ sa neskrivenim zadovoljstvom govore kako u procesu sklapanja različitih delova bicikla (čelik je osnovni materijal) dobijaju ideje za naredni bicikl koji će napraviti. Mnogo toga saznaju posredstvom interneta koji im pomaže u dobijanju novih ideja, dok „Facebook“ i internet uglavnom služe za naručivanje bicikala.

Ilustracija Biti u ovoj zanimljivoj radionici, čija je fasada maštovito obojena i koju je bračni par Vučković uzeo pod zakup, punoj bicikala, čini da se osećamo prijatno, okruženi lepotom različitih boja i modela dvotočkaša. I domaćini potvrđuju da se njihovo zadovoljstvo u procesu rada ne može ničim meriti i nadoknaditi. Raditi sa zadovoljstvom i biti inspirisan velika je sreća koju su sebi priuštili Dušanka i Ljubomir Vučković, roditelji trogodišnjih blizanaca Ilije i Dunje.

Sve je počelo više godina pre registracije firme. Dizajniranje lepih modela počelo je isprobavanjem različitih varijanti i kombinacija. Prvi model zadovoljio je njihove kriterijume i kada je reč o vizuelnoj estetici i tehničkoj obradi. Oni, međutim, nadograđuju svaki novi model i ispunjavaju želju svakog budućeg kupca ukoliko ima ideju kako treba da izgleda njegov ručno pravljen autentični bicikl.

Dušanka i Ljubomir najbolju promociju svog neobičnog biznisa imaju na internetu. Najveću podršku dobili su od Udruženja „Beograd Velograd“, jer su zahvaljujući njima učestvovali na Mikser festivalu. Posetioci ovog festivala mogli su da se fotografišu sa njihovim biciklima koji takođe imaju posebne korpe od drveta koje služe za prevoz robe. Nagrađeni učesnici na festivalu dobili su na poklon bicikle bračnog para Vučković.

Tokom jednogodišnjeg rada „Moj bicikl“ je prodao 40 dvotočkaša po različitim cenama: od 350 EUR pa naviše, zavisno od zahteva kupca. Kontakt sa kupcima za Dušanku i Ljubomira je izuzetno značajan. Dušanka primećuje da se individualni pristup kupcu svugde u svetu ceni i kaže:

– U tom slučaju mi posvećujemo dužno vreme naručiocu i kreiramo bicikle po njegovoj želji. Zato je svaki model unikatan.

Već su poslovične primedbe da država praktično ne pomaže preduzetnike na početku njihovog rada. Ljubomir se žali da nije ni počeo da radi, a već su stigli neki računi!? Umesto pomoći – destimulacija. To je razlog što mnogi ljudi, koji žele da se bave privatnim biznisom i imaju sjajne ideje kako da startuju, uglavnom odustaju na prvom koraku.

– Drago nam je da većina kupaca dolazi iz sveta umetnika i kulturnih radnika, kao što su arhitekte, dizajneri, muzičari i svi koji se bave kreativnim radom. To nam imponuje jer je potvrda da su naši bicikli stvarno jedna vrsta umetničkog rada – kaže na kraju za „Ekonometar“ Ljubomir Vučković.

Četiri bicikla za Dance

Bilo je različitih promotivnih akcija koje su Dušanki i Ljubomiru Vučkoviću pomogle da se sve više govori o njihovim biciklima. Ljubomir kaže:

– Nedavno smo uradili četiri bicikla za dansku ambasadu u Beogradu koji su bili predstavljeni na izložbi na Arhitektonskom fakultetu. Zanimljiv vid promocije bila je naša saradnja sa časopisom „Grazia“, gde su njihove promoterke prošlog leta po gradu vozile naše bicikle opremljene drvenim brendiranim kutijama koje smo takođe mi napravili. Naši bicikli su se pojavili i u nekoliko reklamnih TV kampanja.

Autor: Olga Vasiljević

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista „Ekonometar“. Poziv na pretplatu www.nirapress.com)