United Group nastavlja da ulaže u Srbiji – Najavljeno investiranje od 293 mil EUR

United Group, vodeći kablovski operator u pružanju usluga televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije u Jugoistočnoj Evropi, najavila je dodatna kapitalna ulaganja u Srbiji od 293 mil EUR u narednih pet godina.

United Group je od 2014. godine u većinskom vlasništvu fondova kojima rukovodi vodeća svetska investiciona kompanija KKR. Manjinski vlasnik je od 2004. godine Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako se navodi u saopštenju, United Group ima snažno prisustvo i reputaciju u Srbiji, pružajući neophodnu digitalnu infrastrukturu, super brzi internet, premijum televizijske sadržaje i povoljnu fiksnu telefoniju za oko 2,9 miliona stanovnika koji trenutno koriste usluge kompanije, uključujući i seoska područja koja koriste satelitsku televizijsku uslugu.

United Group je izgradila ili iznajmila ukupno oko 15.800 km optičke mreže, ključne za razvoj biznisa u Srbiji. Pruža i novu cloud uslugu koja omogućava malim i srednjim preduzećima da koriste prednosti cloud infrastrukture na isplativ način.

Sa 1.881 zaposlenim u Srbiji, kompanija podržava i domaće stvaraoce kroz produkciju lokalnih televizijskih programa i filmova, dok United Group internet platforma omogućava gledaocima širom sveta da gledaju srpske TV programe.

Prema poslednjoj ekonomskoj prognozi Evropske komisije, ekonomski pokazatelji i trendovi rasta Srbije ostaju snažni, imajući u vidu da će i privatna i državna ulaganja rasti.

– Od 2014, kada je KKR kupio United Group, uložili smo 264 mil EUR u Srbiji. KKR-ova namera da investira još 293 mil EUR u narednih pet godina, predstavlja izraz poverenja u potencijale Srbije i napredak koji Srbija postiže u pravcu ekonomske reforme i pravnih standarda EU – izjavio je Johanes Hut, šef KKR EMEA.

Dragica Pilipović Chaffey, potpredsednica za korporativne poslove United Group, istakla je da će „nova investicija značajno povećati dostupnost visoko kvalitetnih digitalnih usluga koje United Group pruža u Srbiji“.

– Savremene telekomunikacije velikih brzina suštinske su za ekonomski rast zemlje i ponosni smo što nastavljamo da ulažemo u digitalnu infrastrukturu koja je od ogromnog značaja za Srbiju i njene građane – rekla je ona.

KKR je jedna od vodećih svetskih investicionih kompanija, koja upravlja kapitalom i resursima koji uključuju private equity, energetski sektor, infrastrukturu, nekretnine i kredite, sa strateškim partnerima koji upravljaju hedž fondovima.

Pored kapitala kojim upravlja za svoje investitore, KKR ulaže i sopstveni kapital i pruža finansijska rešenja i investicione mogućnosti kroz svoje poslovanje na tržištu kapitala.