Uplata doprinosa veća za 3,4 milijarde dinara od plana – Za penzije iz državnih dotacija povučeno 4,95 milijardi dinara manje
| Izvor: Tanjug

Zahvaljujući boljoj zaposlenosti, efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije, uplata doprinosa veća je za 3,4 milijarde dinara u odnosu na planirano, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

– To je povećanje u odnosu na plan od 3,1%. U odnosu na isti period prošle godine, to je povećanje od 7,7 milijardi dinara, ili 7,4% u odnosu na planirano. Zahvaljujući takvoj naplati doprinosa, u kasu PIO fonda, za penzije je iz državnih dotacija povučeno manje 4,95 milijardi dinara – rekao je Vulin.

Ministar objašnjava da to znači da je država skoro pet milijardi dinara više zaradila i da će taj novac sada moći da se potroši na neke druge stvari, zdravstvenu zaštitu, na pomoć onima kojima je potrebna, ili na podsticaje u privredi.

– Zahvaljujući većoj zaposlenosti, boljoj naplati doprinosa, boljoj kontroli doprinosa, uspešnijoj borbi protiv rada na crno, protiv sive ekonomije, kasa PIO fonda značajno je punija – navodi Vulin.