USAID za 15 godina podržao ekonomski razvoj Srbije sa 370 mil USD
Izvor: N1

Američki ambsador u Beogradu Kyle Scott (Kajl Skat) je izjavio da je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) za proteklih 15 godina obezbedila 370 mil USD kao podršku ekonomskom razvoju Srbije.

Govoreći o kraju Projekta održivog lokalnog razvoja, Scott je rekao da je podrška USAID za 32 opštine u osam regiona u Srbiji u proteklih šest godina doprinela dolasku stotina miliona dolara investicija, otvaranju hiljada radnih mesta i pristupu stranim tržištima.

U projektu su učestvovale lokalne samouprave iz Vranja, Niša, Novog Pazara, Kraljeva, Užica, Novog Sada, Subotice, Zrenjanina.

Pružena je podrška proizvodnji džinsa u Novom Pazaru, obuće i nameštaja u južnoj i jugoistočnoj Srbiji, hrane u Vojvodini, izjavio je Scott, dodavši da nosi „kvalitetne“ farmerke iz Novog Pazara i cipele iz Vranja.

– Ako žele da prežive i da rastu, kompanije iz Srbije moraju da se šire na međunarodno tržište – rekao je Scott, uz ocenu da unapređenje tehnologije utiče na bolju konkurentnost.

– Savremeni potrošač ima luksuz da bude izbirljiv. Globalno tržište zahteva promenu standarda, proizvodnog procesa, komunikacije sa kupcem. To je težak zadatak i srž onoga što znači biti preduzetnik – izjavio je Scott.

On je ocenio da mala i srednja preduzeća imaju potencijal za uspeh na međunarodnom tržištu i da lokalni ekonomski razvoj u Srbiji ima ogromne mogućnosti, koje treba realizovati.

– Cilj projekta je bilo otvaranje novih radnih mesta u gradovima gde je nezaposlenost bila najveća. Projekat je završen uspešno – rekao je Scott.