Uskoro javni poziv za izgradnju Naučno-tehnološkog parka Niš – Prva faza vredna 50 miliona dinara
| Izvor: Novosti

Ideja o izgradnji Naučno-tehnološkog parka u Nišu nije nova, ali je sve do sada bila teško ostvarljiva, iako su bivši gradonačelnici sa predstavnicima Vlade Srbije u nekoliko navrata potpisivali ugovore i memorandume o početku izgradnje.

Prema najnovijoj zamisli, iza koje stoje dva fakulteta – Elektronski i Ekonomski, kao i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i lokalna vlast, Park bi se gradio u tri etape, a za prvu, vrednu 50 miliona dinara, sredstva su već obezbeđena.

Prva faza izgradnje podrazumeva formiranje Studentsko-kreativnog centra, koji će okupljati najbolje studente i srednjoškolce u regionu. Prostiraće se na 650 kvadrata u jednom delu Elektronskog fakulteta.

Druga bi bila višenamenska Laboratorijska lamela, a treća Biznis inkubator, gde bi privrednici i istraživači svoje zamisli pretvarali u proizvode namenjene tržištu.

– Ove nedelje ćemo raspisati tender za izbor preduzeća koje će raditi na uređenju prostora budućeg Kreativnog centra. Cela procedura trebalo bi da bude završena za dva meseca – najavila je Ana Brnabić, ministarska državne uprave i lokalne samouprave.

Dekan Elektronskog fakulteta, prof. dr Dragan Janković kaže da razume nevericu kada je ova tema u pitanju, ali da je „stvorena kritična masa koja želi da ova ideja postane stvarnost“.

– Za neke velike stvari potrebno je da se stvori kritična masa dobre volje i mi smo sada na tom putu. Po prvi put imamo jedinstvo ministarstva, uprave grada, našeg fakulteta, ali i kolega sa Ekonomskog fakulteta. Potrebe privrede su takve da garantuju da će ovaj Naučno-tehnološki park moći uspešno da radi – navodi Janković.