Uskoro Zakon o sezoncima u poljoprivredi – Cilj bolja zaštita prava i poslodavaca i radnika
| Izvor: Tanjug

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović je najavio da će do kraja godine biti pripremljen Zakon o angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi koji će zaštititi, pre svega, berače voća, ali i njihove „gazde“ od ucenjivanja.

Nedimović je rekao da je cilj da radnici budu zaštićeni, da mogu da upišu staž i budu zdravstveno osigurani, ali i da se zaštite i poljoprivredna gazdinstva.

– Sa apekta vlasnika voćnjaka, da berač ne ucenjuje ako se desi povreda na radu. Da ne morate na crno da mu platite 3, 4 ili 5.000 EUR da bi ćutao ako padne sa drveta. Takođe, da ne morate kada dođe inspekcija da krijete berače – rekao je ministar.

On kaže da bi taj trošak bio simboličan, svega 150 do 200 dinara po danu po radniku, koji bi dobio penzijsko i invalidske osiguranje.

– Da na kraju dozvoljeno 90 ili 120 dana može da upiše staž, kao i da ima zdravsteno u slučaju povrede na radu – istakao je Nedimović dodajući da nije cilj da se uzmu pare već uvedemo red u tu oblast.

Prema njegovim rečima, neka gazdinstva imaju po 200 ljudi, nezaposlena lica i penzionere, koji će sada biti zaštićeni, kao i gazda i država.