Uvode PDV i na neprodatu robu – Vlada Srbije trgovcima uveliko priprema nove namete
| Izvor: Blic

Svi trgovci uskoro će plaćati novi PDV od 20% na robu koju su vratili jer je nisu prodali. Stručnjaci ne očekuju veće cene, ali najavljuju puniji budžet, piše „Blic“.
U Vladi Srbije uveliko se pripremaju za novi porez koji će plaćati trgovci robom na malo i veliko. Kako saznaje „Blic“, u Ministarstvu finansija ozbiljno razmatraju mogućnost uvođenja PDV na robu koju trgovci vraćaju jer je nisu prodali, odnosno o meri koju će najviše osetiti hipermarketi.

– Roba u radnjama stoji mesec, dva, pa i pola godine. Oko 20 odsto robe u proseku trgovci ne mogu da prodaju, pa je vraćaju onome od koga su je kupili. Dosad se to nije uzimalo kao novi promet, ali sada hoće, što znači da će se roba koju trgovci vraćaju oporezovati – kaže izvor „Blica“ iz Vlade Srbije i dodaje da se novim porezom neće opteretiti kvarljiva roba, odnosno roba koja ima ograničen rok trajanja.
baner1
Procena je da će se zahvaljujući PDV na vraćenu robu u budžetsku kasu slivati najmanje 400 miliona evra godišnje. Toliko, recimo, iznose uštede Srbije po osnovu smanjenja penzija i plata u javnom sektoru iz novembra prošle godine. Stručnjaci smatraju da potrošači neće osetiti udarac i da cene ne bi trebalo da rastu.