Uvoznici „između dve vatre“ – carinika i poreznika
| Izvor: N1

Brojni propisi često štete preduzetnicima. Tako je i u slučaju uvoznika koji se nađu između carinika i poreznika. Kako državna uprava može da odmogne privredi… Kad se propisi ispreče, privreda plaća. Na primer, kad se firme nađu između Poreske uprave i Uprave carina.

Roba koja se uvozi mora da prođe špediciju. Ponekad uvoznik angažuje špeditera da u potpunosti obavi sve formalnosti uvoza i plati sve potrebne dažbine, koje posle od klijenta naplati. Međutim, u carinskim papirima, uz podatke o špediteru ne stoje i podaci o njegovom klijentu-uvozniku, koji se navode na drugom mestu u dokumentaciji.

To otežava život uvoznicima, jer im Poreska uprava naknadno osporava da su platili poreze pri uvozu. Uvoznik onda mora da traži dodatne podatke od Carine, što nije uvek jednostavan posao.

Ovaj problem utoliko je zanimljiviji jer je nastao zbog toga što dve uprave u okviru istog ministarstva ne razmenjuju dovoljno podatke.

Tako je bilo u slučaju preduzeća AD „Nafta“. Unija poslodavaca je zbog ovog, ali kako kažu, i zbog enormnog broja sličnih slučajeva, tražila od države da predupredi buduće nesuglasice.

Špediteri kažu da se često dešava da različiti inspektori različito tumače pojedine propise. Takođe, dešava se i da se jedna stvar uređuje različitim, međusobno suprotstavljenim propisima.

– To je činjenica da se pojedine stvari na različit način formulišu u različitim propisima. Praktično postoji problem kako dva propisa uskladiti u primeni, odnosno koji treba primeniti i na koji način – kaže Vuk Božić, pravni savetnik u NALED-u.

Iz Carine i Poreske uprave danas nema zvaničnog komentara. Nezvanično, ovakvi slučajevi nisu masovni. Takođe, u državnoj upravi nezvanično kažu da postoji dobra komunikacija između različitih sektora.