Uzgajanje kunića je unosan biznis: Zarada po zecu od 3 kilograma je 3 evra, a evo koliko malih donese jedna ženka

Mana ovog posla je to što trenutno ne postoje programi za subvencionisanje
Zec, zečevi, kunići Foto: Pixabay
Ukoliko razmatrate biznis ideje u potrazi za onom u koju nije potrebno uložiti mnogo novca, onu koja je po obimu proizvodnje mala, a od koje se može izdržavati porodica, onda je kunićarstvo Vaša priča.

Meso kunića je sve traženije, zato što je kvalitetnije i zdravije od ostalih vrsta mesa. Sadrži visok nivo proteina, a nizak nivo masti, što ga čini idealnim za ljudsku ishranu i odličnim za sportiste. U njemu se, takođe, nalaze i lekoviti sastojci koji ojačavaju ljudski imunitet, te ga lekari neretko preporučuju pacijentima kao dopunu terapiji.

KOLIKA JE ZARADA OD OVE BIZNIS IDEJE?

Pre nego što detaljno objasnimo šta je sve potrebno kako bismo pokrenuli ovaj posao, i pre nego što se upoznamo sa tim kako se kunići upšte uzgajaju, hajde da vidimo da li ova delatnost može doneti profit, piše portal pokreniposao.rs.

Kao prvo, valja istaći činjenicu da je kunić životinja koja najbrže raste i koja se najbrže razmnožava od svih životinja koje čovek gaji.

Jedna ženka donese, u proseku, pedeset mladunčadi u godinu dana. Zarada po kuniću od 3 kilograma je 3 evra. Znači da samo jedna ženka donese zaradu od 150 evra godišnje. Ako napravite leglo od pedeset ženki, to je oko 7.500 evra. Što je 625 evra mesečno. Naravno, to nije neto iznos, postoje i izdaci, ali zarada je tu.

Zanimljivo je i to, da je ovoj životinji potrebno oko 80 dana da dostigne prodajnu težinu.

Prilikom ostvarivanja ove biznis ideje ne treba se zaleteti i odmah početi na veliko, već u početku nabaviti par muških i ženskih jedinki i kroz nekoliko meseci sticati iskustvo i lagano proširivati posao.

Treba se odlučiti za organski način gajenja, jer se tako koristi pun potencijal i kvalitet mesa ove životinje što svakako utiče na prodajnu cenu. A i kada se hrani organskom hranom, otpornije su na bolesti.

ŠTA JE SVE POTREBNO?

Prostor treba opremiti kavezima specijalno napravljenim za kunićarstvo. Kavezi se mogu kupiti, a možete ih i sami napraviti. Prostorija se mora provetravati, pogotovo leti, mora biti osvetljena i ne sme biti promaje. Kavezi se moraju redovno čistiti, a unutra uvek mora biti hrane i sveže vode.

Na temperaturi iznad dvadeset stepeni smanjuje se plodnost. Kada temperatura pređe preko trideset stepeni javlja se sterilitet i on traje sve dok temperature ne padne. To može predstavljati problem u letnjem periodu i zato bi trebalo nabaviti rashladne uređaje kojima bi se mogla korigovati temperatura.

Temperatura ne sme biti ni preniska. Ukoliko padne ispod deset stepeni Celzijusa, životinja troši mnogo energije kako bi održala telesnu temperaturu, što usporava gojenje. Takođe, prilikom nižih temperatura slabi im imunitet, što ih čini manje otpornim na bolesti i infekcije.

Važno je stalno čistiti kavez, Foto: Pixabay
Vlažnost vazduha u prostoriji je takođe bitan faktor u kunićarstvu. Vlažnost vazduha utiče na apetit, kvalitet krzna i naravno na zdravlje. Idealna v.v. je otprilike 60 procenata.

U prostoriju je najbolje ugraditi ventilacioni sistem, kako bi se obezbedio stalni protok vazduha, to je bitno zbog snažnih isparenja koja dopiru ponajviše iz urina i izmeta.

Prostorija, naravno, mora biti osvetljena preko dana. Ukoliko je moguće prostoriju osvetliti prirodnim svetlom. Međutim, kako je to u nekim slučajevima neizvodljivo, u tu svrhu mogu se koristiti neonska svetla. Ono što je važno jeste da svetlost ne sme padati direktno na kuniće.

ODRŽAVANJE KAVEZA

Kavezi se moraju redovno čistiti od izmeta. Izmet kunića je izuzetno dobar za đubrenje bašta ili njiva jer je bogat sastojcima koje hrane zemlju, a potom i biljke. Pedeset odraslih jedinki za jedan dan „proizvede“ oko petnaest kilograma izmeta.

Pored kaveza, potrebno je redovno čistiti prostoriju u kojoj se kavezi nalaze i vršiti dezinfekciju iste. Dezinfekcija se vrši posebnim hemijskim sredstvima koja su dostupna u svim poljoprivrednim apotekama.

Zec prodajnu težinu dostiže za 80 dana, Foto: Pixabay
Ono što je mana, ili bolje rečeno, otežavajuća okolnost, ovde izložene ideje za biznis, jeste to što trenutno ne postoje programi za subvencionisanje i druge vidove pomaganja odgajivačima kunića. Međutim, kako je Srbija na putu priključivanja Evropskoj Uniji, pitanje je trenutka kada će kunićarstvo uvrstiti u stočarstvo.

Pa iako još ne postoji program za pomaganje kunićarima, i dalje kunićarenje možemo uvrstiti u biznis ideje o kojima valja razmisliti. Ukoliko želite da se podrobnije upoznate sa držanjem kunića, preporučujem Vam ovu stranicu, tu možete pronaći odgovore na ključna pitanja.