Uzgoj koza na 1.000 metara nadmorske visine
| Izvor: Tanjug

Sedmočlana porodica Dosković iz sela Zvijezd kod Prijepolja već sedam godina živi od uzgoja koza na obroncima Jabuke, na nadmorskoj visini od 1.000 metara.
Bogdan Dosković iz sela Zvijezd kod Prijepolja pre sedam godina odlučio se za uzgoj koza i u uzgoj stada od 100 francuskih alpina je ušao bez ikakvih kredita, sa sopstvenim sredstvima, a prvih pet godina radili su samo na selekciji stada.

– Područje Zapadne Srbije je veoma pogodno za stočarstvo, mi smo najpre hteli da gajimo krave, ali smo se odlučili za kozarstvo jer imamo velike pašnjake, a francuska alpina je jedna od najboljih – kaže Dosković za Tanjug.

Doskovići su dobitnici brojnih nagrada. Na sajmu hrane u Beogradu krajem prošle godine farma koza Dosković dobila je priznanje apsolutnog pobednika u prizvodnji sireva i ostalih mlečnih proizvoda.

Pašnjaci kojima je podloga belokamenica obiluju travom i rastinjem. Na prostoru gde se sudaraju vetrovi sa Durmitora, Bjelašnice, Zlatibora i Zlatara ispaša koza je od marta do decembra. Zimi se koristi seno sa prirodnih livada, a Doskovići pripreme oko 3.000 bala.

Bogdan Dosković kaže da za sve što proizvede ima kupce, od jaradi za priplod do mlečnih proizvoda. Koze dnevno daju po četiri litra mleka, pa se na farmi Doskovića tokom dana obradi i do 300 litara. Preko 90 odsto koristi se za proizvodnju sira.

O tom delu posla brine ćerka Mirjana.

– Ceo život smo imali koze, odrasli smo uz njih, a grad nam je blizu. Sami smo na svome i ne zavisimo ni od koga – priča ona.

Prema njenim rečima, tradicionalni kozji sir prodaje se po ceni od osam evra dok je trapist 13 evra u dinarskoj protivvrednosti, litar kozjeg mleka koje važi za najzdravije staje 150 dinara.

baner1
Od kozarstva, proizvodnje sira i mleka živi sedmočlana porodica, a sin Miroslav koji je završio je elektrotehničku školu ali se vratio na imanje i pridružio porodičnom biznisu.

– Radio sam kod privatnika, međutim, odlučio sam se za ovaj posao budući da je to naša tradicija, a imamo odlične uslove za to – ocenio je on.