Valjevska pivara ne posustaje – Nastavlja se rast proizvodnje, otvorena nova tržišta
| Izvor: Politika

Dok je, prema zvaničnim podacima Udruženja pivara Srbije, u periodu od 2008. do 2016. ukupna prodaja piva u državi zabeležila pad od 10%, u Valjevskoj pivari, najstarijem privrednom kolektivu u gradu na Kolubari, trend je bio suprotan. Naročito u poslednjih pet godina, od stupanja na snagu Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) kojim je ova firma izbegla stečaj bankrotom, a glavnica velikog duga iz prošlosti konvertovana u državnu imovinu, čime je država postala praktično stopostotni vlasnik, dok su kamate otpisane.

U prvoj godini primene UPPR-a, 2012. fizički obim proizvodnje bio je nešto više od 76.000 hektolitara. Posle toga je neprekidno rastao i u ovoj 2016. očekuje se da sa traka izađe nešto više od 100.000 hektolitara, što predstavlja rast od oko 26%.

Ove podatke je na godišnjoj konferenciji za novinare saopštio direktor Valjevske pivare Aleksandar Rajevac, uz konstataciju da u 2016. nije ostvaren planirani rast proizvodnje od 14% u odnosu na prošlu godinu i da je on bio znatno manji – po svemu sudeći iznosiće oko 5%, mada će se precizni podaci znati tek u februaru, kada se zaokružuje poslovna godina.

– Ipak, važno je da postoji kontinuitet u radu i kontinuitet rasta proizvodnje – istakao je Rajevac.

Na novinarsko pitanje šta su uzroci neostvarivanja planiranog rasta, odgovorio je da 2016. zbog vrlo nestabilnih vremenskih uslova nije bila naklonjena „pivu, sladoledu i bazenima“.

U osvrtu na protekli petogodišnji period, on je naveo da je ukupan prihod firme u 2012. bio 430,5 miliona, lane 574,4 miliona dinara, dok se u 2016. očekuje da bude tri do četiri odsto veći nego u 2015. godini.

Ilustrujući tezu da se državi i te kako isplatilo što Valjevsku pivaru nije „pustila niz vodu“, već joj usvajanjem UPPR-a omogućila da opstane i zarađuje i sebi i istoj toj državi, direktor Rajevac je naveo da je od 2012. do danas ovaj kolektiv na ime akciza uplatio 979,8 miliona dinara, za PDV 431,3 miliona i za razne doprinose 308,5 miliona, što ukupno iznosi 1,72 milijarde dinara.

Tokom prethodnih godina, prema njegovim rečima, mnogo je urađeno na popravljanju, uređenju i održavanju pogona i tehnike u firmi, ali je neophodno imati u vidu da je proizvodna linija, oprema, veoma stara, više od četiri decenije, i da su neophodna ne mala ulaganja u održavanje sistema.

Posebno značajnim valjevski pivarci smatraju otvaranje nekih inostranih tržišta u ovoj godini. Najveću pažnju javnosti svakako je privukao početak izvoza u SAD, gde je Valjevsko pivo veoma dobro primljeno kod naših ljudi, najpre u Čikagu i okolini, a zatim počelo da se nalazi i u supermarketima drugih gradova, u društvu sa poznatim svetskim brendovima.

Osim države Ilinois, stiglo je i na Floridu, sa ponosom je saopštio direktor Aleksandar Rajevac i dodao da su ovih dana s druge strane Atlantika stigle „primedbe“, jer su nedavno isporučene količine već razgrabljene, a nove nisu stigle. Da bi se opravdao što „valjevskog“ neće biti za Novu godinu, Rajevac je, navodi, morao da obeća da će sigurno stići do Srpske nove godine.