„Valjevska pivara“ od 2016. počinje izvoz piva u Rusiju i SAD
| Izvor: Blic

Prvo srpsko pivo koje će se u isto vreme prodavati na ruskom i američkom tržištu je „Valjevsko“, pošto od januara „Valjevska pivara“ počinje izvoz u Moskvu i Čikago. Ova državna pivara u Rusiju će isporučiti limenku od pola litra, a u SAD flašu od 0,33 litra.

– Sa moskovskom firmom „Baljan produkt“ smo potpisali ugovor o izvozu dva šlepera mesečno, što je 5.000 do 7.000 hektolitara godišnje. U Čikago, pak, za tamošnjeg uvoznika „Lav import“, u startu ćemo isporučivati jedan brodski kontejner mesečno, što odgovara iznosu jednog šlepera. Reč je o distributeru čiji su vlasnici Srbi, tako da je naša ciljna grupa srpska iseljenička zajednica u Čikagu, koja nam se sama javila zbog nostalgije za srpskim pivom sa ćirliličnom ambalažom – objašnjava Aleksandar Rajevac, direktor „Valjevske pivare“.

Za razliku od ostalih pivara koje posluju na tržištu Srbije i koje poslednje tri godine beleže pad prodaje od 8%, „Valjevska pivara“ je od 2013. godine, kada je bila na ivici zatvaranja posle neuspešne privatizacije (nakon čega je podržavljena), beleži konstantan rast, pa će ovu godinu završiti sa proizvedenih 100.000 hektolitara piva, 12% više nego lane, i 10% većim prihodom od 600 miliona dinara.

– Kroz akcizu smo ove godine u budžet države slili 230 miliona, kroz plaćen PDV 104 miliona, a kroz plaćene poreze i doprinose za zaposlene 63 miliona dinara – kaže Rajevac.

„Valjevska pivara“ zapošljava 197 radnika sa prosečnom zaradom iznad 40.000 dinara.