Veća ovlašćenja za javne izvršitelje – Počinje primena novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju
| Izvor: RTS

Od sutra počinje da važi novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju. Svetlana Manić iz Komore izvršitelja rekla je za RTS da će javni izvršitelji donositi veliki broj odluka koje će biti u formi rešenja, a ne zaključaka kao do sada.

Prema njenim rečima, zakon je dao mogućnost da se od 1. maja do 1. jula poverioci izjasne da li da izvršenje, koje je u toku, do kraja sprovede sud ili da nastavi izvršitelj, odnosno od sada javni izvršitelj.

– To se odnosi na sve izvršne poverioce i takozvana komunalna preduzeća čijih predmeta je možda i najviše u sudu. Ukoliko se poverioci ne izjasne, sud će obustaviti takav postupak – poručila je Manićeva.

Javni izvršitelji će ubuduće imati veća ovlašćenja i donosiće veliki broj odluka koje će biti u formi rešenja, a ne zaključaka kao do sada.

Kako kaže, poverilac neće moći od sad da bira da li će izvršenje vršiti sud ili izvršitelj već će birati lice koje želi. – Izvršitelj ima i ovlašćenje da posreduje između poverioca i dužnika, što je zakonom izričito navedeno. Gde postoji volja, izvršitelj će predložiti da se napravi što bolji sporazum – navodi Manićeva.

Jedna od novina je i to što žalba odlaže izvršenje, odnosno pravnosnažnost je uslov za izvršenje.

Manićeva ističe da bez obzira na delikatnost posla izvršitelja do sada nije bilo situacija da su izvršitelji bili izloženi napadima ili šikaniranjima.

– Događaju se neprijatne situacije, ali se to rešava sa strankama mirnim putem. Stranke su svesne da duguju, a da je izvršitelj samo taj koji sporovodi odluku – zaključuje Manićeva.