Veće korišćenje obnovljivih izvora šansa za razvoj i otvaranje novih radnih mesta
Izvor: Tanjug

Veće korišćenje obnovljivih izvora energije i zelena ekonomija šansa su za razvoj energetskog sektora i privredu Srbije, kao i drugih zemalja u regionu, te otvaranje novih radnih mesta, rečeno je u četvrtak na Međunarodnom panelu „Energija budućnosti“.

Učesnici panela, koji je organizovan u Skupštini grada povodom obeležavanja 70 godina postojanja međunarodnog Energetskog koncerna „Elnos group“, rekli su da Srbija i zemlje regiona tako imaju šansu da povećaju efikasnost energetskog sistema i izbore se sa rastućom tražnjom za električnom energijom uz smanjenje negativnih uticaja iz procesa proizvodnje.

Član Nadzornog odbora EPS-a Aleksandar Gajić čestitao je jubilej „Elnos grupi“ i izrazio očekivanje da će EPS imati uspešnu saradnju u narednom periodu sa tom kompanijom koja se bavi razvojem obnovljivih izvora energije.

On je podsetio da je EPS u procesu restrukturiranja i istakao da će ta kompanija u narednom periodu biti opredeljena ka podizanju energetske efikasnosti kroz korišćenje obnovljivih izvora energije.

Gajić je rekao da je hidroenergetski resurs nedovoljno iskorišćen u Srbiji i da bi Srbija u narednom periodu trebalo sa energetskim sistemima okolnih zemlja a pre svega BiH i Crne Gore da nađe način za izgradnju velikih hidroelektrana. On je podsetio da je planirana izgradnja vatroparka i solarne elektrane u Srbiji.

Potpredsednik PKS Miroslav Miletić poručio je da je zelena energija razvojna šansa ekonomije i da ona podrazumeva uvođenje velikih promena u proces proizvodnje i potrošnje, kao i primenu inovacionih tehnologija.

Predsednica UO NALED-a Ana Brnabić je podsetila da se Srbija obavezala evropskoj Energetskoj zajednici da do 2020. podigne učesće obnovoljnih izvora energije u ukupnoj potrošnji. – Neophodno je da se što pre pomirimo s tim da je to put kojim svet ide i da to što bolje koristimo za nase kompanije – poručila je Brnabić.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević je istakao da Beograd priprema puno projekata koji se tiču obnovljivih izvora energije-za korišćenje biomase, geotermalnih izvora energije, uličnu rasvetu i javno- privatna partnerstva u energetici. On je dodao da će ti projekti značajno povećati BDP zemlje.

„Elnos grupa“ je koncern za elektroenergetiku koji sačinjava 12 poslovnih centara u Evropi – BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Švedskoj, Hrvatskoj, Austriji, Nemačkoj, Islandu, a sedište te komanije je u Republici Srpskoj.