Veće zarade prosveti, policiji, vojsci, lekarima – Vlada i MMF postigli dogovor o povećanju plata i davanjima za penzionere
| Izvor: eKapija

Plate u javnom sektoru biće povećane između pet i sedam odsto, dok će penzionerima narednih nedelja biti isplaćeno po 5.000 ili 6.000 dinara, a penzije će biti povećane za 1,5 ili 1,7 odsto od januara 2017. godine, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon dugih pregovora, Vlada i MMF postigli su u subotu (29. oktobra 2016. godine) dogovor o povećanju plata u javnom sektoru i davanjima za penzionere.

Kako je na konferenciji za novinare u nedelju (30. oktobra 2016. godine) precizirao Vučić, zarade u prosveti biće uvećane za 6-7 odsto, zdravstvu, policiji i vojsci po pet odsto, dok će penzioneri dobiti pet do šest hiljada dinara pomoći, a povećanje penzija za 1,5-1,7 odsto očekuje se od početka naredne godine.

Premijer je dodao da će primanja biti povećanja i socijalnim radnicima i radnicima u kulturi, kao i da će neki zaposleni imati „veće plate nego ikada“, navevši kao primer prosvetne radnike.

– U pravosuđu treba da vidimo narednih dana, reč je o 16.000 čuvara i 13.000 zapisničara koji moraju da nam kažu šta hoće, trajno povećanje ili trenutnu pomoć – rekao je premijer.

Predstavnici misije Međunarodnog monetarnog fonda pohvalili su, nakon detaljne revizije, dobre rezulate koje je Srbija postigla i istakli da je stanje u srpskom budžetu stabilno i da su uočili značajan napredak po pitanju boljih prihoda, bolje naplate poreza i manjih rashoda, ali i istakli da postoje određeni problemi u hemijskom i rudarskom sektoru.

Vlada Srbije po dogovoru sa MMF-om sprovodi mere štednje i reforme kojima se smanjuju budžetski deficit i javni dug i stvaraju povoljniji uslovi za rast privrede, a predstavnici misije MMF-a borave u Beogradu u okviru šeste revizije sporazuma sa Srbijom.