Velike mogućnosti srpske industrije hrane na tržištu EU
| Izvor: Tanjug

Srpske kompanije, proizvođači prehrambenih proizvoda imaju potencijala da dugoročno budu pouzdani dobavljači velikim trgovinskim lancima na tržišu EU, istaknuto je u PKS na predavanju španskog eksperta za prehrambenu industriju, Pedra Miguela Lucasa.

Savetnik predsednika PKS, Aleksandar Kemiveš predstavio je ulogu te nacionalne poslovne asocijacije na podršci kompanijama da unaprede svoje poslovanje u inostranstvu i povežu se sa velikim međunarodnim kompanijama.

Kemiveš je podsetio da PKS organizuje učešće kompanija iz prehrambenog sektora na svim velikim svetskim sajmovima kako bi predstavile svoj proizvodni program i povezale se sa potencijalnim partnerima.

Miguel Lucas iz Španije, ekspert za prehrambenu industriju rekao je da prehrambena industrija u Srbiji ima veliki potencijal na tržištu EU.

– Želimo da Srbija bude više prisutna u Evropi – rekao je Lucas i dodao da kompanije iz tog sektora mogu da budu konkuretne kompanijama koje posluju na velikim tržištima.

Ekspert iz Španije je istakao važnost učešća kompanija na međunarodnim sajmovima i konferencijama širom EU, jer se na taj način promovišu proizvodni programi.

Na sastanku u PKS španski stučnjak je predstavnicima srpskih kompanija iz prehrambene industrije govorio o novim trendovima u industriji hrane u Evropi sa osvrtom na saradnju dobavljača i trgovinskih lanaca.

Bilo je reči i o projektu EUxcellence u okviru kojeg se organizuje i prvi sajam srpskih prehrambenih proizvoda u Briselu krajem septembra kao deo aktivnosti da se domaći proizvođači hrane i pića što bolje pozicioniraju na tržištu Zapadne Evrope.