Veliki potencijal digitalne ekonomije – U pripremi novi državni projekat vredan 30 mil EUR

Veliki potencijal digitalne ekonomije – U pripremi novi državni projekat vredan 30 mil EUR
| Izvor: Tanjug

Digitalna ekonomija je sektor koji ima veliki potencijal i koji generiše milione novih radnih mesta, rečeno je danas u Privednoj komori Srbije u dijalogu sa privrednicima „Imate reč-budite deo rešenja“.
Istaknuto je da je izvoz kompanija koje se bave informaciono komunikacionim tehnologijama iznosio je prošle godine 225 miliona evra i da bi njihov potecijal trebalo efikasnije iskoristiti za brži razvoj konkurentnosti kako države, tako i malih i srednjih preduzeća.

Ocenjeno je da je otvaranje Poglavlja 10 u evropskim integracijama, koje se odnosi na informatičko društvo i medije, dobar znak za Srbiju, i da samo od nas zavisi kako ćemo iskoristiti pružene mogućnosti.

Predoceno je da tek jednu trećinu srpskog IT tržišta zauzima softver, što ukazuje da privreda i državna uprava ne koriste nove tehnologije u meri u kojoj to čine članice EU.
baner
Zato je potebno povećati nivo produktivnosti IT tehnologija, što se može postići adekvatnim zakonodavnim okvirom koji će omogućiti lakši uvoz uređaja za istraživanje i razvoj, pojednostaviti procedure uvoza komponenti, uz stvaranje uslova da se više koriste domaća softverska rešenja.

Rečeno je i da treba školovati veći broj kadrova i da stručnjaci treba da se profilišu prema potrebama poslodavaca, uz praćenje svetskih trendova i dostignuća.

Predsednik Upravnog odbora RATELA Jovan Radunović saglasio se da se promeni zakonski okvir u vezi sa sertifikatima, što su podržali i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, navodeći da je u bliskoj budućnosti, odnosno u procesu evropskih integracija dobra prilika za promenu postojeće normativne regulative. Predstavnici resornog ministarstva najavili su novi projekat u vezi sa stvaranjem jedinstvene državne institucije, koja bi u prvoj fazi garantovala implementaciju jedinstvene mreže, a potom zaokruživanje kompletne infrastrukture.

Baza za ovaj projekat već postoji u vidu 5.000 kilometara optičkih kablova. Novo državno preduzeće koordiniraće povezivanje velikih državnih sistema, kao što su EPS, železnica i carina, a potom i sudstvo, školstvo, zdravstvo i lokalne saouprave. Ceo proces trebalo bi da bude završen za tri godine, uz ulaganja od oko 30 miliona evra.

Pročitajte takođe

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu Kada je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *