Veliki potencijal za razvoj organske poljoprivrede u Srbiji – Najbrojniji ratari, voćari i proizvođači žitarica

Veliki potencijal za razvoj organske poljoprivrede u Srbiji – Najbrojniji ratari, voćari i proizvođači žitarica
| Izvor: Tanjug

Organska proizvodnja ima veliki potencijal u našoj zemlji i ministarstvo poljoprivrede će insistirati na njenom razvoju u narednom periodu, rekao je ministar Branislav Nedimović u ponedeljak, 27. marta 2017. godine, na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije „Organska proizvodnja u Srbiji – na putu ka organskom“.

On je na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS) podsetio da je poljoprivredno zemljište u Srbiji usitnjeno, ali da to može da bude prednost za organsku proizvodnju, pošto se poljoprivrednici mogu lakše prilagoditi tržištu na kome postoji velika potražnja za organskim proizvodima.

Prema rečima ministra Nedimovića, postoji veliki broj ugovora između kooperanata i kupaca, odnosno za 80% ugovorene proizvodnje. Ministar je naglasio da je ugovorena proizvodnja upravo ono što je potrebno srpskoj poljoprivredi, jer garantuje stalnost i stabilnost.

Nedimović je naveo da se u Srbiji oko 15.800 hektara zemlje koristi za organsku poljoprivrednu proizvodnju, što je 0,44%, prema podacima sa kraja 2015. godine. On je izrazio očekivanje da će to u narednom periodu biti mnogo više, pošto imamo trend rasta.

Nedimović je podsetio da svako ko želi da postane dobavljač nekog velikog lanca mora da prođe period standardizacije od nekoliko godina. Tri godine traje prelazak iz konvencionalne u organsku proizvodnju i tu država treba da pomogne finansijskim sredstvima.

Ministar kaže da se u Srbiji najviše organski proizvodi u ratarstvu i proizvodnji žitarica, ali i u voćarstvu. Male su površine pod povrtarskim kulturama, svega 1,5% u odnosu na ukupnu organsku poljoprivrednu proizvodnju.

Nedimović ističe da naše organske proizvode traže najrazvijenija i platežno sposobna tržišta – Zapadna Evropa, Skandinavija, SAD i Kanada, Japan i druga.

Predstavnik ambasade Nemačke Jirgen Šmid rekao je na skupu u PKS da Srbija ima veliki potencijal u organskoj proizvodnji i najavio nastavak podrške našoj zemlji. Prema njegovim rečima, Nemačka učestvuje sa 25% u ukupnoj organskoj proizvodnji u EU, a njeno tržište ovih proizvoda vredno je oko 8,6 mlrd EUR.

Pročitajte takođe

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *