Veliko globalno takmičenje za startape – Prijave za Rakuten akcelerator do 8. aprila
Izvor: eKapija

U svom najnovijem projektu, koji promoviše obostrano korisnu saradnju sa zajednicama web developera, kompanija Rakuten najavila je potpuno nov program za podršku ambicioznim startap kompanijama širom sveta.

Rakuten Accelerator prepoznaje i podržava rad preduzetnika u ranim stadijumima, sa posebnim naglaskom na one koji su sposobni da iskoriste globalnu platformu za razmenu poruka. Kako navode iz kompanije, program predstavlja jedinstvenu priliku za startape iz srednje i istočne Evrope, gde Rakutenove aktivnosti u poslednje vreme postižu značajne rezultate.

Rakuten Viber, član Rakuten grupe, najpopularnija aplikacija za pozive i razmenu poruka u regiji srednje i istočne Evrope i jedan od svetskih lidera sa više od milijardu korisnika širom sveta, prepoznat je kao službeni komunikacijski kanal FC Barcelona, partner za pozivanje i razmenu poruka tima Golden Stejt Voriors i službena platforma NBA. Takođe, Rakuten upravlja ekosistemom usluga koji obuhvata sve, od e-trgovine do hartija od vrednosti, bankarstva, osiguranja, kartica i plaćanja, slobodnog vremena i medija. Mentori iz svih krajeva Rakuten sveta, uključujući i Viber, moći će usko da sarađuju sa startapima odabranim za program i pomoći će najambicioznijim među njima da ostave svoj trag u ovom segmentu.

U okviru akceleratorskog programa, Rakuten sarađuje sa poznatim svetskim akceleracijskim operatorom Techstars iz Kolorada, koji je do danas radio sa više od 1.200 kompanija, od kojih je 90% i dalje aktivno ili preuzeto. Sa Rakutenom, Techstars će raditi sa odabranim preduzetnicima koji unapređuju tehnologije društvenih mreža i razmene poruka, sa naglaskom na aplikaciji Viber. Ovaj mentorski akcelerator usmeren je na inovacije i revoluciju načina na koji kompanije i potrošači koriste poruke kako bi uspešno poslovali i ostali povezani.

Rakutenov inicijalni tromesečni mentorski akcelerator biće baziran u Singapuru, sedištu regionalnog centra kompanije za Aziju, i fokusiraće se na uvođenje naprednih i revolucionarnih promena u navike i shvatanja kako kompanije i potrošači koriste aplikacije za razmenu poruka u razvoju poslovanja i održanju povezanosti.

Oblasti kojima će se program baviti su – veštačka inteligencija (AI), uključujući čet botove, zatim trgovina putem četova, mobilni novčanici i kripto-valute, reklamne tehnologije (Ad Tech), rešenja iz oblasti Virtuelne stvarnosti (VR) i Augmentirane stvarnosti (AR), glasovno prepoznavanje i komande (Voice recognition), vizuelno prepoznavanje (Image recognition), prevođenje, stvaranje sadržaja – poput muzičkog i sportskog, informativne tehnologije bazirane na četovima (Chat-based IoT), i integrisana razmena poruka sa poslovnim subjektima (Enterprise-integrated messaging).

– Oduševljeni smo što imamo priliku da podelimo naše poslovno i tehničko iskustvo sa naprednim inovatorima budućnosti. Zajedno sa Techstars – organizacijom koju krase izuzetni rezultati u oblasti razvoja kreativnih startapa, sa velikim očekivanjima pristupamo ne samo pružanju podrške ovim talentovanim timovima, već i sticanju novih znanja od njih – izjavio je Hiroši Takasava, predsednik kompanije Rakuten Kapital i generalni direktor Rakuten Azije.

Prijavljivanje za Rakuten Akcelerator počelo je 8. januara ove godine i trajaće do 8. aprila. Sam mentorski program započeće u julu, a članovi izabranih deset startapa biće pozvani u Singapur na pohađanje tromesečnog intenzivnog programa. Program će biti okončan demonstracionim danom tokom kog će učesnici imati priliku da predstave svoje poslovne modele stotinama investitora iz celog sveta.