Veliko interesovanje za 19 dualnih obrazovnih profila

Savetnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je karavan Duh mladosti, koji promoviše preduzetništvo i dualno obrazovanje, početkom jula krenuo na put kroz 33 grada Srbije. Ona je ukazala da se najčešća pitanja mladih odnose na prednosti nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja, a istakla je i da je od 1. septembra u školama 19 dualnih obrazovnih profila, kao i da je interesovanje mladih veliko.

– Svedoci smo da se naša deca, na primer, sa pojmom istraživanja susreću tek na fakultetima, a mi sada sprovodimo reformu još od osnovne škole, kako bi se susrela sa pojmom kreativnosti, kritičkog mišljenja, istraživanja, inovativnosti, formiranja timskog duha kod mladih još od osnovne škole. To je najvažniji deo našeg vida obrazovanja i, naravno, učenje kroz rad u kompanijama – tvrdi Grujićeva.

– Moram da kažem da smo jako zadovoljni i da nismo uopšte očekivali ovakav odziv mladih zbog toga što smo otvorili otprilike 1.800 mesta, a 1.500 mesta je popunjeno u prvom i drugom krugu za ovih 19 dualnih profila – objasnila je savetnica ministra.

Ona je naglasila da su novim planom upisa prepoznata još 43 profila koja u narednom periodu moraju biti modernizovana u skladu sa dualnim modelom učenja.

– Dualno preduzetničko obrazovanje zaista snažno napreduje. To je model koji je model izbora, ali su naši mladi prepoznali da je znanje zapravo vrednost, da je obrazovanje kvalitet, ali da su posvećenost struci i struka ispred svake titule – istakla je Grujićeva.

Karavan Duh mladosti završava se u Beogradu, a Grujićeva kaže da on, pored promocije nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja, promoviše i sport.