Veliko interesovanje za konkurs mađarske vlade – Prilika za preduzetnike, poljoprivrednike i mlade bračne parove
| Izvor: RTV

Interesovanje za konkurse u okviru programa za razvoj vojvođanske privrede, koji sa oko 160 mil EUR finansira Vlada Mađarske, već sada prevazilazi očekivanja, rekao je za RTV predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor. On je ponovio da je osnovni cilj programa da se pruži podrška vojvođanskim Mađarima koji žele da ostanu i privređuju u Srbiji.

Za Vladu Mađarske program za razvoj vojvođanske privrede predstavlja istorijski korak, rekao je danas generalni konzul te zemlje u Subotici Janoš Babić, podsećajući da u proteklih 25 godina Mađarska nije nikada ulagala tako velika sredstva u jednu drugu zemlju. Novac, kako je objasnio neće biti potrošen samo u Vojvodini.

– Ako se recimo jedna određena mašina ne proizvodi u Vojvodini, nego u nekom drugom delu Srbije, onda će jedan deo novca biti potrošen tamo – kaže Babić.

U prvom krugu mogu da konkurišu preduzetnici, poljoprivrednici i mladi bračni parovi, a na raspolaganju imaju deset različitih konkursa. Zastupnik Fondacije „Prosperitati“ Balint Juhas podseća da mogu konkurisati samo dvojni državljani, ali oni ne moraju obavezno biti mađarske nacionalnosti. Za ovu godinu Juhas najavljuje i raspisivanje novih konkursa.

– Za ovu godinu je opredeljeno pet milijardi forinti, a u prvom krugu će biti dodeljena jedna milijarda. To znači da će uskoro biti raspisani novi konkursi – kaže Juhas.

Građanski forumi i skupovi koji su održani do sada pokazuju da je interesovanje za ovaj program veliko. Kako je istakao Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, kao glavnog partnera Vlade Mađarske u ovom poslu, to interesovanje pokazuje da ljudi žele da ostanu i rade u Srbiji.

Program Vlade Mađarske imaće pozitivan uticaj i na vojvođansko-mađarske trgovačke odnose, zaključeno je danas u Generalnom konzulatu Mađarske, na skupu koji je organizovalo regionalno predstavništvo Mađarske trgovinske kuće u Subotici.