Više mesta investitorima – Pirotska slobodna zona se širi za dodatna četiri hektara
| Izvor: Novosti

Sa sadašnjih 122 hektara na kojima radi 17 proizvodnih i stotinjak trgovinskih i uslužnih preduzeća, pirotska Slobodna zona proširiće se za još četiri hektara, kako bi omogućila dodatni prostor za zainteresovane firme. Ovo je u petak (17. juna 2016, godine) najavio Dragan Kostić, direktor Slobodne zone u kojoj je uposleno preko 5.500 radnika, od kojih je najveći broj za mašinama „Tigar tyres“. Godišnji promet zone je oko 800 mil EUR.

– U narednom periodu ćemo sa lokalnim vlastima dogovoriti još neke pogodnosti, kako bi privukli više investitora, jer dobro poslovanje ovde garantuje blizina Koridora 10, luke u Solunu koja je udaljena svega 300 kilometara, železnički koridor i mnogo toga što nema u drugim krajevima Srbije – kaže direktor Kostić.

Širenje Slobodne zone pomaže i lokalna vlast, koja će u narednom periodu izgraditi takozvanu saobraćajnicu 1, a reč je o privrednom objektu vrednom 50 miliona dinara, koji će finansirati grad Pirot.

– Izgradnja ove saobraćajnice će omogućiti širenje ovog prostora, ali i kompanije „Tigar tyres“. Osim toga, vrlo brzo ćemo pokrenuti rešavanje problema stare deponije, koja će biti rekultivisana i uređena jednim igralištem i velikim parking prostorom za teretnjake. Za razliku od drugih gradova koji investitorima daju besplatno zemljište, mi ovde prodajemo svaki kvadrat po tržišnim cenama i oni opet dolaze – kaže gradonačelnik Vladan Vasić.

Osim „Tigar tyres“-a, među velikim firmama koje se ovde bave proizvodnjom je i babušnička firma „D company“ u čijim novim pogonima je proteklih dana montirana najsavremenija oprema za izradu mašinskih elemenata za potrebe „Tyres“-a. Reč je o mašinama-kompjuterima uvezenim iz Nemačke, Italije, Francuske i drugih razvijenih zemalja, a među njima je jedna jedinstvena u Srbiji. Takozvani trodimenzionalni štampač koji izrađuje delove iz jednog komada metala.

Nova hala krajem jula

Jedan od značajnijih investitora, koji je kao i drugi ovde kupio plac je i bugarska firma „Irely“, koja drvenim igračkama snabdeva „Ikeu“. Izgradnja ovog pogona koji će uposliti šezdesetak drvoprerađivača je neplanirano produžena. Kako je u izjavi za „Novosti“ rekao Ivan Ivanov, vlasnik firme, prilikom kopanja temelja pojavio se mulj iz nekadašnjeg korita Nišave, zbog čega je čitav tenren morao da se očisti do dubine od 4 metra. Uprkos tome, nova hala će biti gotova krajem jula, a zatim sledi montaža opreme. Inače, pirotska Zona je po anketama „Fajnenšel tajmsa“ već dve godine među prvih 50 na svetu.