Više od 600 prijava na takmičenju Intesa Farmer 2017 – Proglašenje pobednika na jesen

Rekordan broj poljoprivrednih proizvođača, njih više od 600, prijavio se na godišnji izbor za najuspešnije poljoprivrednike Intesa Farmer, koji Banca Intesa organizuje već petu godinu zaredom kako bi podržala razvoj agrara kroz afirmaciju najistaknutijih pojedinaca, saopštila je ta banka.

Odziv na konkurs bio je izuzetan, uz rast broja prijava u svim kategorijama u kojima se dodeljuje nagrada – Intesa Ratar, Intesa Stočar, Intesa Voćar, Intesa Povrtar i Intesa Slow Food proizvođač, koja je pokrenuta u saradnji sa međunarodnom organizacijom Slow Food koja promoviše kvalitet, tradiciju i autentičnost lokalne proizvodnje hrane.

Ovogodišnji ciklus Intesa Farmer takmičenja bio je otvoren od 25. maja do 1. avgusta 2017. godine, a pravo učešća imali su svi registrovani poljoprivredni proizvođači, klijenti Banca Intesa.

Najuspešniji takmičari biće proglašeni na jesen i nagrađeni odlaskom na neki od uglednih internacionalnih poljoprivrednih sajmova. Pobednici će biti izabrani na osnovu opštih kriterijuma koji uključuju godišnje rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji, posedovanje sopstvenih prostora za skladištenje, uključenost članova porodice u proizvodni proces, kao i uspostavljenu saradnju sa Banca Intesa.

U kategoriji ratarstvo dodatni kriterijum je upotreba moderne i energetski efikasne mehanizacije, a u kategoriji voćarstvo implementiran sistem navodnjavanja, protivgradne zaštite i posedovanje sertifikovanih sadnica. Dodatni kriterijum u kategoriji povrtarstvo je mogućnost proizvodnje u zatvorenom prostoru za šta je potreban staklenik, plastenik ili folijarna proizvodnja, a u kategoriji stočarstvo uzgoj rasnih grla stoke.

Najbolje poljoprivrednike će odabrati stručni žiri koji čine direktor Sektora za poslovanje sa malim biznisom Predrag Milenović, direktor Odeljenja za upravljanje prodajom registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima Đorđe Radulović, menadžer za sponzorstva, donacije i događaje Vojislav Živanović, predsednik Udruženja Slow Food konvivijuma u Srbiji Biagio Carrano i glavni urednik časopisa Agrobiznis magazin Goran Đaković.

Kako je navedeno u saopštenju, Banca Intesa je jedna od vodećih banaka na domaćem tržištu u pogledu podrške poljoprivredi. U toku prvih sedam meseci 2017. godine banka je registrovanim poljoprivrednim proizvođačima odobrila 23,2 mil EUR kredita i ostvarila rast novih plasmana od 9,3% u poređenju sa istim periodom prethodne godine.