Više zahteva nego novca EU za kupovinu traktora – Moguće rangiranje poljoprivrednika

Pare iz pretpristupnih fondova EU za razvoj sela, namenjene za kupovinu traktora još nisu podeljene. Kako Novosti saznaju, pristiglo je više zahteva nego što je sredstava, pa se sada razmatra kako da se preraspodeli novac koji je na raspolaganju. Poljoprivrednici su do 26. februara podnosili papire za odobravanje prava na podsticaje, a pristigla su 393 zahteva. Za nabavku traktora namenjeno je 4,65 mil EUR.

– Dogovaramo se sa predstavnicima EU kako da prebacimo višak para sa nekih drugih pozicija kako bismo mogli da isplatimo sve zahteve za nabavku traktora – kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. – Ukoliko se to ne dogodi, napraviće se rang-lista i počeće raspodela. Do kraja godine će svakako biti završena.

Kada je reč o nabavci traktora za voćarsku proizvodnju, za šta je konkurs bio prošle godine, a subvencionisala je država, pristiglo je 2.700 zahteva, od kojih je 2.300 ispunjavalo sve uslove. Ostalo je da se isplate sredstva za još stotinak traktora.

– U toku je obrada pristiglih zahteva. Uprava za agrarna plaćanja ulaže napore da rešenja stignu do poljoprivrednika u što kraćem roku – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Za nabavku traktora i druge mehanizacije na raspolaganju je 8,3 mil EUR iz fondova EU i budžeta Srbije.

Podsticaji od 5.000 do 700.000 EUR

Izbnosi podsticaja iz IPARD koje korisnik može da ostvari u proizvodnji i preradi voća, povrća i ostalih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 EUR, dok se za proizvodnju i preradu mleka i mesa može računati na povraćaj od 5.000 do milion EUR.