Vlada Srbije za podršku privredi u 2016. obezbedila 15,1 milijardu dinara
| Izvor: Tanjug

Vlada Srbije obezbedila je 15,1 milijardu dinara za podršku privredi u 2016. godini, što je gotovo tri četvrtine budžeta Ministarstva privrede. Ovo ministarstvo će, inače, raspolagati sa ukupno oko 19,42 milijardi dinara, koliko je imalo i 2015, ali su, kako Tanjug saznaje u Vladi Srbije, troškovi ministarstva smanjeni za 25,17%, a trošak za plate za 5,6%.

Za infrastrukturne projekte predviđeno je oko dve milijarde dinara. Najveći iznosi planirani su za podsticaje privredi u vidu privlačenja investicija, za šta je opredeljeno 12,3 milijarde dinara.

Za sprovođenje ugovora o zajedničkom investicionom ulaganju za 2016. je predviđen iznos od 8,4 milijardi dinara i to za ugovore između Srbije i „Fiata“, zatim ugovor o osnivanju „Air Serbia“, te za ugovore o dodeli novca za direktne investicije sa „PKC Wiring systems“, „Truck-lite Europe“, „Tigar Tyres“, „Mitros Fleischwaren“, „Masterplast“, „Karina moda“, „Streit Nova“, NCR, „In Konekt“, „Teklas automotive“, „Meita Europe“, „Huchinson“, ali i za realizaciju investicije kompanija „Robert Bosch GmbH“ i „Huchinson“.

Planirano je, takođe i 3,5 milijarde dinara za podsticaje za direktne investicije, po ugovorima koje je sklapala SIEPA.

Ministar privrede Željko Sertić ranije je u više navrata poručivao da će 2016. biti godina preduzetništva, a za razvoj malog biznisa u narednoj godini je iz budžeta resornog ministarstva izdvojeno 0,8 miljardi dinara. Pola milijarde dinara je planirano za posebne programe koji su namenjeni malim i srednjim preduzećima, a planirana je i dokapitalizacija Razvojnoj agenciji Srbije od 307 miliona dinara.

Budžet ministarstva obuhvata i kredite preduzećima u procesu privatizacije u iznosu od pola milijarde dinara. Na ime ranije preuzetih obaveza za subvencionisane kredite za likvidnost, koje je odobravao Fond za razvoj, uplanirano je dve milijarde dinara.

Ministarstvo privrede je za infrastrukturne projekte u sledećoj godini izdvojilo 1,97 milijardi dinara, za već započete i nove projekte, a to je oko 25% manje nego u 2015. Deo tih sredstava (949 miliona) obezbeđen je iz budžeta, a drugi deo (1,02 milijarde) iz kredita Evropske investicione banke.