Voćar iz Gruže u svet pošalje 600 tona voća – Miroslav Nikolić izvozi i protivgradne mreže od Albanije do Belorusije
| Izvor: RTS

Miroslav Nikolić vlasnik je jednog od prvih modernih voćnjaka u Srbiji u kojima su zasađene najbolje sorte jabuka i nektarina. U njegovom posedu je i firma u kojoj se projektuju, proizvode i postavljaju metalni elementi za konstrukcije protivgradnih mreža.

Nikolić je pravnik koji je karijeru započeo u MUP-u Kragujevac. Kada je pre dvadeset godina ostao bez posla, odlučio je da se bavi voćarstvom zajedno sa porodicom, suprugom i dva sina.

Na pet hektara zasadili su jabuke i nektarine najboljih sorti i primenili najmoderniju opremu i agrotehniku – od protivgradnih mreža, navodnjavanja kap po kap, odabira sorti koje donose najveći rod.

Nikolić kaže da na selu mora stalno da se uči – česti odlasci na evropske skupove i seminare o voćarstvu omogućili su mu da ove godine bude gost na Prvom svetskom simpozijumu o jabuci u Kini odakle je doneo nova saznanja.

Samo u Balosavi jedanaest porodica koje se bave voćarstvom i koriste protivgradne mreže iz njegove firme, u kojoj je trenutno zaposleno 18 radnika.

Nikolići godišnje izvezu 400 tona voća sa svog imanja i još 250 tona od kooperanata širom Srbije. Takođe izvoze i postavljaju protivgradne mreže, kako kaže, od Albanije do Belorusije.

Planiraju da na tri i po hektara zasade borovnice, i da u Gruži organizuje stručnu konferenciju o agraru, na kojoj bi učestvovalo oko šeststo proizvođača iz svih delova bivše Jugoslavije.

Nikolić se nada i uzvratnoj poseti voćara iz Kine, odakle uz nova saznanja o voćarstvu donosi i poslovicu koja, kako kaže, najbolje opisuje ovu granu poljoprivrede: „Ako hoćeš da budeš srećan jedan dan – napij se, ako hoćeš da budeš srećan godinu dana – oženi se, a ako želiš da budeš srećan do kraja života – posadi voćnjak“.