VOICE: Srbija u otvaranje fabrike ulaže tri puta više nego „Lear“
Izvor: N1

Srbija će u otvaranje fabrike za proizvodnju električnih kablova za automobilsku industriju američke korporacije „Lear“ u Novom Sadu, gde će se zaposliti 2.000 ljudi, da uloži tri puta više novca od stranog partnera, a stručnjaci za strana ulaganja ocenili su taj ugovor kao štetan, objavio je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Ugovorom o državnoj pomoći, koji je objavio VOICE, američkoj korporaciji će na ime subvencija za zapošljavanje biti isplaćeno 9,58 mil EUR.

– Računajući državnu pomoć i predviđena izdvajanja za gradnju hale, dolazi se do okvirnih državnih ulaganja od 42,5 mil EUR, dok se bez vrednosti zarada zaposlenih, „Lear“ obavezao da uloži 14,8 mil EUR. Tako su ulaganja države u otvaranje ove firme tri puta veća od ulaganja investitora – naveo je VOICE.

VOICE je istakao i da je američka korporacija „Lear“ bila na meti optužbi organizacija za zaštitu prava radnika, ali i američkog Ministarstva rada zbog otpuštanja radnika koji su ukazali na korišćenje opasnih supstanci u prozivodnji, zbog kojih su neki od njih dobili astmu.

Poslovanje te kompanije u Hondurasu kritikovale su nevladine organizacije, navodeći da se radnici tretiraju na nehuman način.