Vojnotehnički institut zapošljava 39 mladih

Ministar odbrane Aleksandar Vulin najavio je prijem 39 mladih inženjera u Vojnotehnički institut – najveću vojnu naučno-istraživačku ustanovu na Balkanu.

Čestitajući zaposlenima godišnjicu, Vulin je najavio da će iz budžeta Ministarstva odbrane toj ustanovi u novembru biti isplaćena četiri miliona dinara za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, saopštilo je resorno ministarstvo.

– Od iduće godine, a tako će biti predviđeno i budžetom, imaćete drugačiji položaj da biste mogli da koristite i deo sopstvenih prihoda i naročito onih koja dolaze iz ministarstva za stimulaciju za poboljšanje materijalnog položaja. Dakle, ne samo da trošite na mašine i opremu, već na ljude, što je važnije, skuplje i teže obezbediti, a još teže sačuvati nego bilo kakvu tehnologiju – kazao je Vulin.

On je ocenio da u tehnološkom smislu, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije zavise od inteligencije i pregnuća zaposlenih u Institutu.

Predstavljajući aktuelne projekte Vojnotehničkog instituta, direktor VTI pukovnik Zoran Rajić kazao je da je tokom godine u naoružanje VS uveden prototip širokopojasnog radio-goniometra „hera“, komplet strelišne opreme sa radio-upravljanjem – UPTM i prototip ogrtača vojničkog maskirnog M-12 iz kompleta lične opreme.

Povodom Dana VTI, plaketa za doprinos u realizaciji ciljeva i zadataka Instituta dodeljena je fabrici Prva petoletka – Namenska a.d. Trstenik, a zahvalnice Direkciji za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju, Vazduhoplovnom zavodu Moma Stanojlović, FAP korporaciji a.d. Priboj i Vlatakom Institutu doo iz Beograda.

Vojnotehnički institut u Žarkovu osnovan je 3. novembra 1948. godine kao Vojnotehnički institut Jugoslovenske armije, radi opremanja, razvoja i modernizacije vojske s osloncem na sopstvene snage.