Vojvodina ruže za ceo svet ima – „Leja NS“ i „Pheno Geno Rose“ u 2015. izvezli oko 400.000 sadnica
| Izvor: Dnevnik

Srbija je pre dve godine zauzela osmo mesto u svetu u izvozu ruža, a kada bi ovu kraljicu cveća u potpunosti uzgajali uz struku i nauku, kako se to radi na oglednim njivama u Temerinu, Malom Iđošu, Senti i Ostojićevu, verovatno bi se popela i više na globalnoj lestvici.

Na globalno tržište je lane, kažu statističari, otišlo 994 tone ruža vrednih 1,9 mil EUR, a od toga je s bačkih njiva izvozno orjentisana firma „Leja NS“ uz stručnu pomoć kompanije „Pheno Geno Rose“, zajedno s kooperantima, ubrala i izvezla oko 400.000 sadnica.

Dok Srbija za hortikulturu ne haje i ne daje mnogo, bolje reći ništa, naš kvalitet su uočili drugi. I to ne bilo ko, već u svetu najbolji – Holanđani. Kompanija sa dugogodišnjom tradicijom u Holandiji, „Roath bv“, 2009. godine osnovala je firmu i u Temerinu – „Pheno Geno Rose doo“.

Firma se bavi oplemenjivanjem ruža, to jeste stvaranjem nove sorte koja je upotpunila delovanje već postojećeg preduzeća „Leja NS“ u Ostojićevu i tako zaokružila biznis vezan za baštenske ruže u Srbiji.

U Srbiji su holandske gazde sav posao 2010. poverile mladim damama, ekspertima za oplemenjivanje Biljani Božanić Tanjgi, Mirjani Vukosavljev i Branislavi Popov, čijem se timu kasnije pridružilo više stručnjaka, sa kompletnom logistikom vezanom za dizajn.

– Postoje u svetu dva načina uzgajanja ruža – onaj tradicionalni kojeg se drže stare familije koje se generacijama bave porodičnim biznisom i prenose svoje dobro čuvane tajne s kolena na koleno. I onaj koji se zasniva na primeni nauke, za koji smo se mi opredelili. Sve resurse usmeravamo u pravcu eksperimenata, razvoja i naučnog istraživanja, a delom se to odvija u Srbiji, delom u Holandiji – priča direktorka firme „Pheno Geno Roses“ i ujedno glavna menadžerka „Leje NS“ Biljana Božanić Tanjga.

Ona napominje da je oplemenjivanje, odnosno stvaranje nove sorte, veoma dugotrajan proces. Kako kaže, od momenta ukrštanja do finalnog proizvoda pođe osam ili devet godina.